Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 30

Annons
Rose och Maloney, måndag, SVT1, 21.00


Rose och Maloney,måndag, SVT1,21:00

Den här sommaren frodas deckarparen i rutan. Förutom det psykologiska relationsspelet i "Mord i sinnet" på TV4 och Mudercitys mer hårda jargong i samma kanal kommer nu ännu en parkonstellation. Senast ut i raden är SVT:s,  inte helt tradionella karaktärer i"Rose och Maloney". Rose är i och för sig, som sig bör, gift med sitt arbete, men hon dras också med privata problem som diabetes och ett komplicerat förhållande till sin mor. Hennes partner Maloney är en anti-hjälte som helst undviker gräl.

- Även om han inte är ett råskinn så är han heller ingen tönt, han är snarare smart och beräknande, säger Phil Davis som spelar Maloney, till ITV.com.

 Trots varandras motsatser är Rose och Maloney ett vinnande team. De jobbar på Criminal Justice Review Agency. Det är en myndighet som undersöker fall med oskyldigt dömda personer. Instansen utreder fall upp till den punkt då nya bevis avslöjas och domstolen tar över arbetet. I första avsnittet får tittarna följa med när paret tar sig an en ung kille, som när han var liten pojke blev dömd för mord. Åtta år senare vill han inte ta chansen att bli fri genom att erkänna sig skyldig till brottet. Rose och Maloney blir nyfikna på hans motiv. De kommande delarna tar bland annat upp plötslig spädbarnsdöd och rån med rasistiska förtecken. Trots att handlingen är mörk gillar ändå Sarah Lancashire sin roll.

- Jag älskar att spela Rose. Hon är kompromisslös och har ett starkt rättspatos, Man får helt enkelt ta henne som hon är, säger Sarah Lancashire.

Manusförfattarna är noga med att berättelserna ska driva serien framåt.

Deckarparets personligheter får inte ta över handlingen. Även om serien räknas som drama så ska känslan av att det är sant infinna sig hos den som följer den.

- Ofta hör man häpnadsväckande historier om folk som blivit oskyldigt fängslade, människor som förlorat flera år av sina liv på att sitta inlåsta, det är de vi skildrar, säger Sarah Lancashire

Både Phil Davis och Sarah Lancashire har en lång karriär bakom sig. Davis är mest känd för sina roller i Mike Leighs filmer, nu senast i Vera Drake. Lancashire har varit med i flera engelska tv-serier. De som hade kabel-tv i början av nittiotalet känner säkert igen henne som Raquel Watts i gamla långköraren, "Coronation Street". (PM)

Mer läsning

Annons