Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 32

Annons
Bomben - temalördag SVT2 kl 20.00

Klockan kvart över åtta på morgonen den 6 augusti 1945 släppte USA den första atombomben över Hiroshima i Japan. Fram till 1950 beräknas 227 000 människor ha omkommit till följd av bomben. I dag är det 60 år sedan Hiroshimabomben släpptes och med anledning av det ägnar SVT en temakväll åt Hiroshima.

Kvällen inleds med den vetenskapliga bakgrunden till atombomben. Finn Aaserud besöker Niels Bohr-arkivet i Köpenhamn och berättar om teorierna som möjliggjorde kärnvapnens födelse. Nobelpristagaren Niels Bohr och kretsen kring honom bildade den så kallade Köpenhamnsskolan, vars forskning i atomfysik var avgörande för skapandet av atombomben.

Temakvällen fortsätter med en lång dramadokumentär från BBC om Hiroshimabomben. Den första delen handlar om förberedelserna inför bombningen och händelserna fram till den ödesdigra augustimorgonen 1945. Tittarna får bland annat möta den i dag 90-årige piloten som körde bombplanet Enola Gay.

Ett år innan bomben släpptes valdes Paul W. Tibbets ut som pilot och informerades om "Manhattanprojektet", som arbetet med atombomben kallades. I projektet skapades två bombtyper - "Little boy" och "Fat man" som båda var atombomber men konstruerade på olika sätt. "Little boy" släpptes mitt över Hiroshima och ödelade nästan hela staden. Det uppskattas att mellan 80 000 och 140 000 människor dog omedelbart när bomben exploderade men effekten av den radioaktiva strålningen gjorde att ännu fler dog under de följande åren. Än i dag föds barn med missbildningar som kan härledas till atombomben. Trots den förödande verkan som "Little boy" hade valde USA att släppa sin andra bomb strax efteråt. Tre dagar efter bombningen av Hiroshima släpptes "Fat man" över Nagasaki.

Planen bakom att använda kärnvapen mot de två städerna var att få ett slut på andra världskriget. Tyskland och Italien hade redan kapitulerat, men Japan gav inte upp. Genom att släppa atombomber över två japanska städer ville USA visa vapnets enorma kraft och därmed få Japan att kapitulera.

Den andra delen av dokumentären om Hiroshima handlar om följderna av bomben. Tittarna möter överlevande som beskriver dagen då bomben föll och i dramatiserade scener visas krigsledningens reaktioner i USA och Japan.

Kvällen avslutas med en nyinspelning från år 2000 av den amerikanska 60-talsfilmen "Fail safe". Filmen utspelar sig under det kalla kriget och har en liknande handling som Stanley Kubricks "Dr. Strangelove". Ett tekniskt haveri leder till att bombplanspiloterna får en felaktig order att fälla kärnvapen över Moskva. (PM)

Mer läsning

Annons