Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 33

Annons
Minnenas Television - Melodifestivalen 1960 SVT1 kl 21.00

I Melodifestivalen 1960 tävlade bara fyra melodier allt som allt i Sverige - till skillnad mot dagens deltävlingar med åtta bidrag i varje stad. På lördag pratar Christer Björkman med Arne Weise från Cirkus i Stockholm där tävlingen arrangerades 1960, om hur Melodifestivalen har gått från en mysig liten inrättning till att bli en produktionsapparat som omsätter miljontals kronor.

I Minnenas Television får vi se hur artisterna hjälptes åt att sjunga de fyra bidragen 1960. Östen Warnerbring och Inger Berggren sjöng vinnarlåten "Alla andra får varann" men det var Siw Malmkvist som utsågs till att sjunga den i London i den internationella finalen, där hon slutade tia av tretton startande.

Nu vill så många länder delta att alla utom de största länderna Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien får kvala in - om de inte placerat sig bland de tio bästa året innan. Ändå är det uppåt 40 länder som deltar varje år och ska avlägga sina röster i timslånga röstningssjok.

Minnenas Television visar bilder från när tävlingen bara hade några år på nacken och där varje låt fick sjungas två gånger. Först till stor orkester och sedan till enbart en kvartett. Bidragen var - förutom vinnarlåten - "Nancy, Nancy", "Alexander" och "Underbar, så underbar", vilka framfördes av Britt Damberg och Mona Grain. Thore Ehrlings orkester och Göte Wilhelmssons kvartett kompade artisterna och programledare för tävlingen var Jeanette von Heidenstam. Glimtar från Eurovision Song Contest-finalen i London samma år kommer också att visas.

I år firade tävlingen 50-årsjubileum och har vuxit till ett jättejippo där kvällstidningarna noggrant följer artisternas förehavanden vecka efter vecka. Christer Björkman har hållit i trådarna de senaste åren och var den som införde statyetten "Den stora sångfågeln" designad av Ernst Billgren. Årets upplaga av melodifestivalen innebar - efter att tevekamerorna slocknat - en tre timmars prisutdelning av statyetten till tävlingens alla vinnare genom åren.

I Minnenas Television pratar Christer Björkman med Arne Weise om den senaste internationella finalen i Kiev och hur han ser på framtiden för Melodifestivalen. (PM)

Mer läsning

Annons