Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 38

Annons
"Medicinmannen" söndag 25 september klockan 21.00

Kidnappning i finansvärlden och strid mellan djurrättsaktivister och läkemedelsbranschen - TV4:s nya storsatsning "Medicinmannen" är en nutidsanpassad thriller i åtta delar. Mikael Persbrandt spelar huvudrollen och för regin står Kjell Sundvall och Daniel Lind Lagerlöf.

Martin Holst (Mikael Persbrandt) har vigt sitt liv åt familjeföretaget som just utvecklat en unik antidepressiv medicin. Han hoppas att Holst Medicals snart ska bli ledande på den europeiska marknaden. Men fienderna är många och starka. Djurrättsaktivister för en ständig kamp mot företaget, och konkurrenterna ser uppkomlingen som en nagel i ögat. Snart är både företaget och Martin Holsts familj i farozonen. Hans liv tar en våldsam vändning.

- Det är meningen att det ska vara spännande hela tiden. Micke Persbrandts son blir kidnappad och så gäller det att få tillbaka honom levande. Alla avsnitten handlar om det här, fram till själva upplösningen. På så sätt kan man jämföra med tv-serien "24", säger regissören Kjell Sundvall.

Sundvall, som delar regin med Daniel Lind Lagerlöf ("Miffo", "Vägen ut"), lovar också mycket actionscener och cliffhanger-slut i så gott som varje avsnitt av serien. När kidnappningsdramat ökar i omfattning drabbas inte bara familjen Holst. Företagets säkerhetsansvarige Lennart Rask (Reine Brynolfsson) blir också indragen. I övriga roller märks bland andra Nina Gunke (som spelar Martin Holsts hustru Anna), Lennart Hjulström och Alexandra Rapaport.

"Medicinmannen" är på många sätt en nutidsskildring. Kidnappningar i finansvärlden och djurrättsaktivisternas kamp mot läkemedelsindustrin är företeelser som vi kan läsa om i dagspressen. Kjell Sundvall är nöjd med att serien lyckas spegla den svenska samtiden.

- Det är alltid bra om tv beskriver möjliga saker. När vi var klara med inspelningen kom ju kidnappningen av Fabian Bengtsson, och då kände vi att vi inte var helt fel ute. Något sådant här kan hända också i Sverige.

Sundvall har jobbat med tv tidigare, men är mest känd som regissören bakom "Jägarna", "Grabben i graven bredvid" och förra årets travkomedi "Vinnare och förlorare". Som tv-regissör arbetar han under helt andra villkor. Budgeten är betydligt mindre, och det blir ofta nödvändigt att kompromissa med producenter och manusförfattare. Men Kjell Sundvall har inget emot att då och då ta ett steg tillbaka från bioduken.

- Man kan inte bara göra långfilmer hela tiden. Man blir väldigt utsatt, och det är svårt att gång efter gång dra en halv miljon människor till biograferna. Därför känns det skönt att jobba med tv-serier och bara göra ett hantverk. (PM)

Mer läsning

Annons