Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 40

Annons
"Häktet" måndag 10 oktober, TV1 klockan 20.00


I kväll sänds den första delen i SVT:s nya dramaserie "Häktet". Tittarna får följa Vicky Tesanovic, en ung tjej som börjar jobba på ett häkte präglat av konflikter. I fyra avsnitt skildras relationen mellan plitar och tjuvar. Det är en historia med tragiska stråk men också en underton av svart humor.

Manusförfattaren Kalle Lind har själv jobbat som häktesvakt och då föddes idén till tv-serien. Han snappade upp konversationer och situationer och insåg snart att här fanns det en uppsjö av uppslag. Humorn ser han som ett viktigt inslag för att göra historien trovärdig.

- Jag hade samlat på mig ett antal karaktärer och jag ville berätta deras historier. På sådana här ställen finns det mycket humor och jag kände att det var viktigt att berätta det också. Jag jobbade även som ledare för ungdomar med problem och många av karaktärerna kommer därifrån, säger Kalle Lind.

Huvudpersonen, 29-åriga Vicky Tesanovic spelad av Suzanna Dilber, har en trasslig bakgrund. Hon har också ett personligt förhållande till sin nya arbetsplats - hennes bror tog livet av sig i det häkte där hon nu ska arbeta.

Personalen och de intagna utgör en minst sagt brokig skara. Alla karaktärerna har sina egna små egenheter och problem som skapar tvära kast mellan komik och tragik.

- Det är många dominanta figurer i serien och den enda motpolen till alla de där är ju min karaktär. Det som är bra med serien är just att det är ett så mångbottnat manus, berättat med en varm humor, säger Suzanna Dilber.

För regin står Susan Taslimi som tidigare har regisserat "Lasermannen" på Göteborgs stadsteater.

- Man kan inte vara flummig som regissör. När det gäller film så handlar det om att jobba inne i huvudet och se till att få en klar bild där inne innan man sätter i gång, säger Susan Taslimi.

Förutom Vicky Tezanovic får tittarna möta den osympatiske vakten Krister Söderman (Göran Berlander), den oberäknelige internen Boban Stankovic (Ove Wolf) och kontrollfreaket och vaktchefen Jörgen Träff (Pelle Öhlund). Det är många stora viljor under samma tak.

- Ibland kändes det som om allt blev för stort, rent skådespelsmässigt. Susan kunde till exempel säga: "var ännu argare" när man tyckte att man hade tagit i ordentligt. Jag blev tvungen att fråga henne om hon var säker på att hon kunde få ihop allting eftersom det kändes som att man spelade över ibland. Men jag litade på henne och det märker jag nu att jag gjorde rätt i, säger Göran Berlander. (PM)

Mer läsning

Annons