Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 43

Annons
Tema: I FN:s tjänst lördag 29/10 kl 20.00

I år, samma år som FN fyller 60 år, är det 100 år sedan världsorganisationens svenske generalsekreterare Dag Hammarskjöld föddes. Temakvällen "I FN:s tjänst" i SVT1 inleds med Stig Holmqvist dokumentärfilm "Fredens pris" som skildrar Hammarskjölds insatser i FN. Senare under kvällen visas två kanadensiska dokumentärer, "Skaka hand med djävulen", som beskriver FN-styrkans hopplösa kamp för att förhindra folkmordet i Rwanda 1994. Den andra filmen, "Fredsbevararna", inger hopp för framtiden genom att visa vad FN gör för att förhindra att ett nytt Rwanda uppstår i dagens Kongo.

Liksom nu var Kongo i början av 60-talet den oroande konflikthärden mitt i Afrika. Hammarskjöld såg FN som ett redskap för att bevara freden och stå upp för de mänskliga rättigheterna. Han ville att FN skulle slåss för de små nationernas intressen och för att lotsa de många länder som just befriats från kolonialt förtryck fram mot demokrati. I den kampen förlorade han livet, han omkom 1961 i en flygolycka i Ndola i nuvarande Zambia, vars orsak aldrig riktigt klarades ut.

Med hjälp av unikt arkivmaterial, intervjuer med hans vänner, medarbetare, efterföljare och återbesök i konflikternas Kongo sammanfattar Stig Holmqvist Dag Hammarskjölds FN-insats.

Dag Hammarskjöld växte upp i Uppsala där fadern var landshövding. Han blev docent i nationalekonomi 1933 och var statssekreterare i finansdepartementet mellan 1936 och 1945. Året därpå övergick han till UD där han var både kabinettssekreterare och konsultativt statsråd. 1953 valdes han, trots sovjetiskt motstånd, till FN:s generalsekreterare.

Hammarskjölds ambition att göra FN till en självständig aktör oberoende av supermakterna ledde till att Sovjetunionen krävde hans avgång. Ett stort antal mindre länder, inte minst i tredje världen, ansåg att Hammarskjölds linje låg i deras intresse. Genom deras starka stöd kunde han sitta kvar.

I Suezkrisen 1956 lyckades Hammarskjöld få till stånd en fredsbevarande FN-styrka för insatser i området. Han skapade därmed det instrument som har visat sig mest framgångsrikt vid väpnade konflikter. 1955 lyckades han med effektiv diplomati få amerikanska flygare som suttit fängslade i Kina sedan Koreakriget frigivna. 1961 tilldelades han postumt Nobels fredspris.

Mångsidigheten i Dag Hammarskjölds personlighet blev uppenbar när hans mycket personliga anteckningar efter hans död gavs ut i boken "Vägmärken". Han framstår där som djupt religiöst engagerad med en mystikers hållning till sin kristna tro. (PM)

Mer läsning

Annons