Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 47

Annons
Kvalster, SVT1, måndag 28/11

En kuvad hemmafru startar städfirma tillsammans med en alkoholiserad strippa. Lisa Ohlins nya dramaserie "Kvalster" börjar i moll, men det blir ljusare med tiden. Ann Petrén och Anna Ulrika Ericsson har de bärande rollerna i den lätt absurda vardagsskildringen.

- Det är en hyllning till alla de som sliter och släpar och inte är så där livsstilsmagasinsperfekta. 90 procent av oss har det inte som i Sköna Hem. Jag bor i Stockholmsförorten Årsta där en massa olika människor blandas. En ensamstående mamma kan behöva garva lite åt eländet, säger Anna Ulrika Ericsson.

Hon spelar Nettan i "Kvalster", en strippa som dövar vardagsångesten med alkohol. När mamman dör står hon utan barnvakt åt sin dotter och snart står hon utan jobb. Grannen under, Monika som spelas av Ann Petrén, har det inte lättare. Maken medelålderskrisar och försvinner medan Monika blir kvar med sin städnoja och familjen som outtröttligt utnyttjar henne. Det är lätt att se duon som offer, omgivna av patriarkala strukturer. Lisa Ohlin poängterar dock den inre styrkan hos huvudpersonerna.

- De tycker inte synd om sig själva.

Hon fick idén för fyra år sedan, "men allt som har med tv att göra tar lång tid". Då var idén tre städerskor och en åtta timmar lång serie. I slutändan blev huvudpersonerna två och "Kvalster" utgörs av fyra timslånga avsnitt som börjar sändas den 28 november.

- När jag läste manus första gången tänkte jag "Oj, fy fan vilket bra manus. Vilken bra kvinnoroll att spela och vilken bra kvinnoroll att få spela mot." Lisas storhet ligger i att hitta komiken i svärtan på samma sätt som Ken Loach och andra brittiska regissörer, säger Anna Ulrika Ericsson.

Hon och Lisa Ohlin har jobbat tillsammans förr, bland annat i tv-serien "Familjen" och filmen "Tillfällig fru sökes". Ann Petrén var en ny bekantskap för Ohlin, men regissören och manusförfattaren hade imponerats av henne på teaterscenen. I "Kvalster" gör Petrén en typ av roll som påminner om succéerna från senare år - den tilltufsade medelålders kvinna som fanns med i både Björn Runges "Om jag vänder mig om" och Maria Bloms "Masjävlar".

Det inledande avsnittet är väldigt svart, får Nettan och Monika ordning på sina liv?

- Absolut. Jag tycker det är en historia om hur snillrika vägar vänskapen kan ta. I det första avsnittet får tragiken ta stor plats, för att man ska ha med sig den under de kommande. "Kvalster" är en kärlekshistoria utan erotik, säger Ann Petrén. (PM)

Mer läsning

Annons