Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 49

Annons
Faddergalan Afrika, TV4, fredag 9 december

Agneta Sjödin är tillbaka som programledare i TV4. Tillsammans med Bengt Magnusson håller hon i "Faddergalan", som i år fyller tio år. Det firas med direktsändning från en by i Ghana, där Agneta Sjödin har ett fadderbarn.

- Byn är fantastisk. Jag tycker inte om Ghanas huvudstad Accra, men byn vi sänder ifrån är väldigt fin.

Hon, Bengt Magnusson, tv-teamet och en rad svenska artister finns på plats i Awatu-Odumase för "Faddergalan Afrika". "Idol"-stjärnan Darin framför låtar från albumet "Darin", Robyn gör en specialversion av singeln "Handle me". Laleh och Håkan Hellström framträder också, uppbackade av husbandet Blacknuss som stöttas av den lokala kören Winneba Youth Choir. Allt går i direktsändning.

- Det är en höjdare att få blanda känslan av Afrika, med sin kultur och sina människor, med svensk tv, säger Agneta Sjödin.

Det är ett tag sedan hon syntes i tv-sammanhang och det ryktades om fnurror på tråden mellan henne och TV4. Själv tonar hon ner konflikten och konstaterar att det är ett tag sedan hon gjorde tv, men att tiden gått åt till annat. I faddergalesammanhang är hon välkänd. Programmet firar tio år och när det sändes första gången var det just Agneta Sjödin och Bengt Magnusson som ledde "Faddergalan".

- Det känns jättebra. Jag gillar verkligen "Faddergalan", att jobba för något som är så viktigt.

Syftet är att få fler svenskar att skaffa fadderbarn i utsatta länder. En väg dit är att låta kändisar åka världen runt och göra reportage om barn som far illa, men även att möta människor som jobbar för att förbättra tillvaron. Den här gången har TV4 bland annat anlitat Dogge Doggelito och Josef Fares som åker till Colombia för att träffa rapgruppen Power Full, som undervisar ungdomar i sex och samlevnad genom sina texter. Carolina Klüft rapporterar från Sri Lanka där många barn har det svårt efter tsunamin. Frida Hallgren berättar om sitt möte med Sakina från Niger som giftes bort som tolvåring.

Bengt Magnusson reser runt i Indonesien för att berätta om återuppbyggnaden av Banda Aceh, som drabbades hårt av tsunamin. Dessutom passar han på att besöka Java för att träffa sitt fadderbarn där.

TV4 arrangerar "Faddergalan Afrika" tillsammans med biståndsorganisationen Plan Sverige. Byn Awatu-Odumase är den första byn i Ghana som Plan Sverige började jobba med. Sedan 1992 har man ägnat sig åt brunnsgrävande, skolbyggen och utbildning i området. (PM)

Mer läsning

Annons