Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 51

Annons
Bellman, Sherlock Holmes och häxprocesser. Juletid är tv-tid och som vanligt satsar SVT mest på högtiden. Vid sidan av klassikerna som Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson visar man dramasatsningen "Lovisa och Carl Michael", där Tomas von Brömssen spelar nationalskalden. TV4 kontrar med Jan Guillous serie om häxprocesser, byggd på hans bok "Häxornas försvarare".

Förra året fokuserade SVT på Carl von Linné under julen, i år är det Carl Michael Bellmans tur. Tomas von Brömssen spelar epistelmästaren och Tanja Lorentzon hans kärlek i "Lovisa och Carl Michael", som sänds i två avsnitt med start på juldagen. Regissören och manusförfattaren Leif Magnusson utlovar en realistisk skildring av det hårda livet i Gamla stan i Stockholm under slutet av 1700-talet, mer smutsiga gator och nöd än Gustav III och pudrade peruker.

Josefin Crafoord och Lucette Rådström leder TV4:s jul. Bland programmen duon ska presentera finns den nya reportageserien "Sveriges val", signerad Göran Rosenberg (28 december), "Familjen Osbournes julfest" (24 december) och "Christer Sjögrens nyårsshow" (31 december).

TV4-programmen "Äntligen hemma", "Bingolotto" och "Postkodmiljonären" bjuder på jul- och nyårsspecialer. Den 29 december startar serien "Häxorna" som bygger på Jan Guillous bok "Häxornas försvarare". På thrillersidan laddar man med den norska serien "Rån", som börjar sändas den 27 december.

Vis av tidigare försök att rucka på svenskarnas jultraditioner visar SVT klassikerna "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul", "Karl-Bertil Jonssons julafton", "Grevinnan och betjänten" och nyårsaftonens tolvslag från Skansen. På deckarfronten vankas det julavsnitt av den populära "Morden i Midsomer" (SVT1 på juldagen) och en nygjord version av Sherlock Holmes-klassikern "Baskervilles hund" (julafton i SVT1).

Förra julen präglades av sorgen och oron efter annandagens tsunami-katastrof i Sydostasien. Den 26 december är det ett år sedan jättevågorna drog in mot paradisstranden. Då ägnar SVT hela dagen åt att minnas, från nio på morgonen till sent på natten. Marianne Rundström finns på plats i Khao Lak tillsammans med anhöriga, drabbade och andra som vill högtidlighålla minnet. I TV4 leder Bengt Magnusson ett minnesprogram, där reportrar på plats i Thailand rapporterar från årsdagen av katastrofen. (PM)

Mer läsning

Annons