Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars von Trier: "USA sitter på världen"

Annons
Lars von Trier snuvades på Guldpalmen för "Dogville". Nu är han i Cannes för att ta revansch med uppföljaren "Manderlay". Och den danske regissören var i högform när han på måndagen mötte pressuppbådet. Bland annat hann han med att ge USA och president George Bush en rejäl känga.


- Filmen handlar om Amerika, om mitt land; Danmark, och om många andra länder, säger Lars von Trier. Det är tacksamt att låta filmer utspela sig i Amerika - och vi märker konstant av Amerika i Danmark. Vår nation är starkt influerad av Amerika. Just nu är dessa influenser av ondo, eftersom George Bush är ett arsle.

Han fortsätter:

- USA sitter på världen. 60% av mig är amerikansk numera, även jag är amerikan!

När Lars von Triers "Dogville" visades i Cannes för två år sedan, lovade Nicole Kidman på en presskonferens att hon skulle återkomma som rollfiguren Grace i uppföljaren "Manderlay". En kort tid senare drog hon sig ur.

I år tävlar "Manderlay" i Cannes och i rollen som Grace ser vi den här gången Bryce Dallas Howard, dotter till regissören Ron Howard.

- Jag studerade inte Nicole Kidmans tolkning före inspelningen, berättar Bryce Dallas Howard. Det här är en annan sida av Grace, jag försöker inte imitera Nicole - och jag skulle amputera mina tår for att få jobba med Lars igen!

Liksom "Dogville" utspelas "Manderlay" i USA, ett land Lars von Trier fotfarande inte har varit i. Grace, hennes gangster till far (Willem Dafoe) och dennes maskingevärsförsedda hejdukar stannar till vid en plantage som heter just Manderlay. Det visar sig att man där fortfarande håller sig med slavar och Grace bestämmer sig för att stanna kvar och hjälpa dem.

"Dogville" spelades helt och hållet in i en studio i Trollhättan, den var teatral och saknade nästan helt kulisser, istället hade man markerat hus, rum och växter med kritstreck på det svarta golvet. "Manderlay" är gjord i samma stil, med den skillnaden att golvet är ljust och markeringarna svarta

- Jag gör så här för att straffa mig själv, svarar Lars von Trier på frågan om varför miljön ännu en gång är så avskalad. Jag beundrar regissörer som gör samma grej om och om igen och hela tiden blir bättre på det. Det här är en slags kombination av film och teater, och på det sättet blir det enklare att lägga in saker i filmen. Men jag tycker nog att "Manderlay" liknar mina tidigare filmer, den är mörk och ironisk.

Den forne actionhjälten Danny Glover spelar en av slavarna i "Manderlay". Han pratar mycket och länge, hans svar känns nästan som politiska brandtal.

- Demokratin byggdes på slavarnas ryggar, säger Danny Glover. Det skedde få förändringar när slaveriet upphörde efter det amerikanska inbördeskriget. Men vår film skulle kunna utspela sig var som helst i världen. Den tar upp universella frågor och problem.

Det finns förhållandevis få filmer om slaveri. Lars von Trier och Danny Glover spekulerar om varför och Glover är inne på att folk som tidigare har tagit upp sådana här problem har blivit mördade, som till exempel Martin Luther King. Lars von Trier tror att det beror på politisk korrekthet.

- Tittar man på amerikanska filmer i dag, upptäcker man att det nästan aldrig finns några svarta skurkar och att USA:s president ofta är svart, säger von Trier. Folk är rädda för att stöta sig med omvärlden. Politisk korrekthet betyder egentligen att man är rädd för att prata, rädd för att återge verkligheten så som den ser ut.

Bland övriga skådespelare i "Manderlay" återfinns Udo Kier, Lauren Bacall och Chloe Sevigny. "Manderlay" har svensk premiär den 16 september. (PM)

Mer läsning

Annons