Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasermannen bland klassiker på Göteborgs stadteater

Annons
Klassikerna sätter sin prägel på Göteborgs stadsteater i höst. Men mellan lättsamma publikfavoriter som "Hustruskolan" och "Kharmen" kommer dramatiseringen om Lasermannen.


Under Jasenko Selimonvics tid som teaterchef har Göteborgs stadsteater skildrat flera samtidstrauman - diskoteksbranden i Göteborg och mordet på John Hron. Nu sätter Susan Taslimi upp Bengt Ohlssons dramatisering av Gellert Tamas reportagebok om Lasermannen och klimatet i Sverige vid tiden då John Ausonius utförde sina dåd.

Susan Taslimi kom till Sverige från Iran under just den tiden och mötte ett hotfullt och svårtolkat land.

- Det var en dramatisk tid för mig, jag kom från revolutionens Iran och hade inte hunnit lära mig svenska ännu. Jag kunde inte avläsa och tolka det svenska samhället och förstod bara vagt vad som hände. Det känns fint att nu i efterhand på scen få göra en skildring av vad som hände. En del minns inte längre de rasistiska stämningarna som fanns då med Ny demokrati och skinnskallar, säger Susan Taslimi.

Innan hon läst Bengt Ohlssons pjäs hade hon svårt att förstå hur boken om Lasermannen skulle kunna omvandlas till en scenföreställning.

- Det är en spännande text där Bengt Ohlsson har gjort en egen personlig version av händelserna där han ställer ett antal frågor till publiken, säger hon.

"Lasermannen" har urpremiär den 9 september. Då har teatern redan hunnit med höstens första premiär, Molières "Hustruskolan" den 26 augusti. Sara Sommerfeld spelar Agnès som stängs in i klosterskola för att skolas till den perfekta hustrun av Sven-Åke Gustavssons Arnolphe. Regin delas av Daniel Benoin och Paul Chariéras.

Höstens andra lättsamma publikdragare är musikdramat "Kharmen", med premiär den 30 september. Bizets klassiska opera har omarbetats och placerats i dagens Sverige. Mirja Burlin har huvudrollen som invandrarflickan Kharmen, som får problem med narkotikalangare, poliser och italienska fotbollsproffs. Föreställningen regisseras av Rickard Bergqvist.

Thrillern "Järn" av den brittiska dramatikern Rona Munro skildrar en dotter som undersöker bakgrunden till att hennes mamma blev dömd för mord 15 år tidigare. Föreställningen regisseras av Victoria Brattström och har premiär den 14 oktober.

Etienne Glaser har i flera uppsättningar, bland annat "Dantes gudomliga komedi" arbetat på Göteborgs stadsteater. Nu är han tillbaka med en annan klassiker. August Strindbergs "Ett drömspel" ska i Glasers regi bli en ovanligt musikalisk uppsättning av pjäsen. Kent Andersson, Siri Hamari, Iwar Wiklander och Henric Holmberg finns bland skådespelarna. Premiär den 2 december.

Vårens program börjar också ta form. Den första premiären nästa år blir Niklas Rådströms pjäs "De onda" i januari. Den är baserad på det tragiska mordet på tvåårige James Bulger, som utfördes av två barn i England 1993. Pjäsen spelades för första gången i Köpenhamn tidigare i år.

Jasenko Selimovic slutar som konstnärlig ledare vid årsskiftet, men släpper inte kontakten med teatern. I februari sätter han upp en ny dramatisering av Umberto Ecos roman "Rosens namn".

Senare under våren blir det ung brittisk dramatik. Simon Stephens "Port" handlar om en ung kvinna vid ett vägskäl i livet. Under april får Göteborg också besök från Litauens statliga akademiska teater, som spelar Tjechovs "Körsbärsträdgården". (PM)

Mer läsning

Annons