Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasermannen under lupp i ny dramaserie

Annons
Han spelar Sveriges mest avskydde brottsling och är dessutom porträttlik. Men den dansk-svenske skådespelaren David Dencik tvekade inte en sekund inför rollen som mördaren och attentatsmannen John Ausonius i SVT:s dramaserie "Lasermannen".


- Ingen vill ju bli identifierad med en riksskurk, men på något mystiskt sätt kändes det smickrande att någon tyckte att jag skulle passa för den här rollen, säger David Dencik.

Han första tanke var att söka upp John Ausonius personligen i fängelset men regissören Mikael Marcimain avrådde.

- Han och producenten var emot, och jag kunde förstå deras argument. De ville inte ge John Ausonius en plattform att påverka den bild vi ger av honom.

Vintern 1991-1992 skakades Sverige av en serie attentat riktade mot personer med invandrarbakgrund, samtliga blev skjutna med laservapen. John Ausonius hann skjuta ihjäl iraniern Jimmy Ranjbar och skottskada ytterligare tio personer innan han greps. 1995 dömde Svea hovrätt honom till livstids fängelse för mord och mordförsök. "Lasermannen" är en dramatisering av Gellert Tamas dokumentära bok, med samma namn, efter ett manus av Ulf Ryberg.

- För mig förblir John Ausonius ett mysterium. Hur man, oavsett vad man har blivit utsatt för, kan begå så känslokalla brott som han gjorde, säger regissören Mikael Marcimain.

Hans ambition har aldrig varit att besvara frågan, varför Ausonius handlade som han gjorde, även om dramaserien ger täta återblickar på hans dystra barndom och vuxna liv i självvald isolering.

- I mångt och mycket är det en antivåldsfilm och en film mot rasism som rycker upp rasismen till ytan. Det är också en film om en obehaglig tid i Sverige som inte ligger så långt borta och som vi inte får glömma, säger regissören.

"Lasermannen", som ska sändas i tre 90 minuter långa avsnitt, utspelar sig i tre tidsplan. Dåden och polisutredningen, som är nutiden i historien, tillbakablickar på Ausonius tonår och tidiga vuxenliv, samt dramatiserade intervjuer med honom i fångenskap.

I intervjuerna försöker han ge sin version av varför han mördade en och försökte ta tio andra människors liv.

- Vi vill också visa hur en människa med psykiska problem kan falla rakt igenom samhällets alla skyddsnät som borde ha kunnat fånga upp honom.

Mikael Marcimain var 20 när lasermannen härjade. Han bodde då i Vasastan i Stockholm där Ausonius sköt ned två av sina offer.

- Jag minns den obehagliga stämningen under de här månaderna och den rädsla många kände. Inte minst jag som inte såg så svensk ut, man drog på sig en toppluva när man gick ut.

I filmen skildras den främlingsfientliga tidsandan mest genom arkivbilder. De högerextremistiska rörelserna stod som starkast med attentat mot flyktingförläggningar och våldsamma manifestationer kring Karl XII-statyn i Kungsträdgården. Ian och Bert predikade att invandrarna var för många och kostade för mycket och Ny demokrati seglade in i riksdagen.

- Många påverkades starkt av rörelserna i samhället, men det krävs ändå något speciellt av en människa som är beredd att gå från tanke till handling. Det är ett personligt ansvar som John Ausonius aldrig kan komma ifrån, säger Mikael Marcimain.

Att hatbrott och rasism inte är något som hör till historien ger tv-dramat "Lasermannen" högsta aktualitet.

- Det finns definitivt tecken på att stämningarna lever kvar. Samma dag som Pridefestivalen gick genom stan i somras höll Nationalsocialistisk front ett torgmöte på Odenplan som var rent fruktansvärt att höra på, säger Mikael Marcimain.

Första avsnittet av "Lasermannen" sänds i SVT1 den 23 november. (PM)


David Dencik

Ålder: 31 år.

Yrke: Skådespelare.

Född: i Stockholm, uppvuxen i svenskspråkig familj i Köpenhamn.

Bor: i Stockholm

Familj: Singel

Utbildning: Teaterhögskolan i Stockholm.

Genombrott i Danmark: Daniel Espinosas film "Boxaren".

Genombrott i Sverige: Rollen som Strindberg i Henning Mankells pjäs "Valpen" och Daniel Espinosas film "Babylonsjukan".

Aktuell med: Rollen som John Ausonius i SVT:s dramaserie "Lasermannen".

---

Mikael Marcimain

Ålder: 35 år.

Yrke: Regissör.

Född: i Sverige med svensk mamma och en pappa från den karibiska ön Guadeloupe.

Bor: i Vasastan i Stockholm med sambo och en dotter.

Utbildning: läste filmvetenskap och har sedan lärt sig regiyrket genom att vara regiassistent på olika filmprojekt.

Debuterade: 1999 med den romantiska komedin "Brustna hjärtan" för SVT. Har bland annat regisserat Laura Trenters barndeckare "Det brinner" och polisthrillern "Graven" som SVT sände tidigare i år

Aktuell med: "Lasermannen", dramaserie i tre delar som SVT börjar visa den 23 november. (PM)
Annons