Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse Lindh vill spela för småstadspubliken

Lasse Lindh är tillbaka. Efter några utflykter i det engelska språket har han återgått till svenskan.
I höst ger han sig ut på turné igen efter flera års uppehåll.

Annons
Det har gått bra för singersongwritern Lasse Lindh i sommar. Hans låt Svenska hjärtan har snurrat på radiokanalerna och har legat på såväl Tracks-listan som Sommartoppen. Idag släpper han sitt nya album Lasse Lindh. Efter tio år i branschen och flera skivor som haft varierande framgång, känner han att genombrottet kan vara på väg.
Ja, det gör det absolut. Och jag är 100 procent positiv till det. Hela idén med skivan är att ta bort fokus från produktionen och lägga den på texterna. Det här känns som en skiva för rätt många. Samtidigt är den bara skriven för mig själv. Den är den mest personliga jag har skrivit textmässigt sett och det i sin tur gör att fler känner igen sig. Så är det med all konst jag tycker om, ju personligare tilltal, desto fler träffar man.
Lasse Lindh har hämtat mycket av inspirationen till texterna från sin egen tonårstid i småstaden Härnösand. Texterna handlar också om känslan av att vilja bort från därifrån, som i en låt där huvudpersonen vill slita av sig sitt liv som en t-shirt och köpa ett nytt. Själv flyttade han från Härnösand till Malmö som 19-åring och därefter vidare till Stockholm.
Jag tycker att det är en sund känsla att vilja bort från en småstad. Om man sedan gör det eller inte är upp till var och en, men det ska nästan ingå i ens uppväxt att vilja försvinna. För min del var det bra och för andra inte, säger han.
Lasse Lindh pratar gärna och mycket. För mycket enligt honom själv. Men när han får frågan vilken låt som betyder mest för honom tystnar han och funderar länge.
Skivan startar med en låt som handlar om att vilja bort härifrån och avslutas med en låt som mer eller mindre handlar om samma person, som tio år senare frågar sig vad som hände och vad som gick fel. Den resan betyder väldigt mycket för mig, säger han.
Under karriären har Lasse Lindh snirklat sig fram, ömsom med pop på svenska ömsom på engelska. Han har varit soloartist, och spelat i grupp och som del av en duo. När han nu står på egna ben igen, har han samtidigt återförenats med svenskan. Mycket tack vare sin nyligen avslutade utbildning i filmmanusförfattande på Dramatiska Institutet i Stockholm.
Jag har levt så mycket med det svenska språket under lång tid nu. Det har gjort att jag blivit kär i svenskan igen. Det är alltid mycket lättare att fuska i det engelska språket och att bli kär i sina engelska formuleringar för det finns så många vackra ord som inte finns i svenskan. Mina texter på svenska är medvetet väldigt raka från a till ö. Jag är inte intresserad av att vara kryptisk när jag skriver på svenska, säger han.
Han har märkt att det är när han sjunger på svenska som han får bäst respons av sin publik. Det får han snart tillfälle att upptäcka igen. Efter att ha legat lågt med spelningar under ett par år, ger han sig ut på en stor turné genom Sverige under oktober och november, och en bit in på december.
Det ska bli jävligt kul. Fördelen med att ha fått en liten hit är att man kan komma ut till småställena. Den publiken är mer tacksam. Stockholmspubliken är den värsta publik som finns. De har sett så mycket och om det inte är riktigt coolt applåderar de inte.
Lasse Lindh har tidigare sagt att det bästa med att turnera är extasen när han står på scenen och att folk har kommit dit för att de bryr sig om det han gör.
Att spela live betyder jättemycket. Det är en kliché, men det är liksom betalningen. Då får man ju möta dem som gillar en. (PM)

Fakta Lasse Lindh:

Ålder: 31
Diskografi: Bra (1998), You wake up at sea tac (2001), Kate -97 (med Tribeca, 2002), Dragon down (med Tribeca, 2004).
Aktuell: Med nya albumet Lasse Lindh som släpps den 21 september, skivsignering på Skivbutiken i Sundsvall 26 september och Sverigeturné i oktober.

Turnéplan:
08 okt Trollhättan
14-okt Halmstad
15-okt Gislaved
19-okt Lund
22-okt Uppsala
24-okt Stockholm, Stacken
25-okt Göteborg, Storan
29-okt Köping
05-nov Emmaboda
(fler datum tillkommer)

Lasse Lindh har bytt tillbaka till svenskan på sitt nya, självbetitlade album. I oktober ger sig Härnösandssonen ut på en längre turné.
Foto: Andreas Lennartsson

Mer läsning

Annons