Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lassgård redo att sluta cirkeln

Annons
Rolf Lassgård, Marie Richardsson och regissören Birger Larsen var ett vinnande team i den prisbelönta Wallander-deckaren "Den 5.e kvinnan" härom året. Nu är de aktuella tillsammans igen - i den mörka thrillern "Steget efter", där Wallander jagar en mördare med minst sagt morbida tillvägagångssätt.


I "Steget efter" kallas Kurt Wallander till en makaber mordplats där tre ungdomar har mördats, grävts upp ur sina gravar och placerats ut som på en picknick. De har alla 1700-talskläder på sig. Under utredningen står det klart att Wallanders kollega, Svedberg, vet mer om morden än han berättar. När han sedan hittas död börjar jakten på en mördare som hela tiden ligger steget före polisen.

- Det är en mörk historia om att man kanske inte alltid känner de personer man jobbar med. Wallander lär egentligen känna Svedberg efter hans död och det är ett intressant tema att jobba utifrån. Det är en mycket tät och spännande historia och vi hade föresatt oss att göra en film där biopubliken inte riktigt vet vad som ska hända, säger Rolf Lassgård.

Regissören - dansken Birger Larsen - säger att han är inspirerad av den amerikanske regissören Michael Mann, som ligger bakom filmer som "Heat", Collateral" och "Manhunter". Det är främst den sistnämnda som har inspirerat honom i arbetet med "Steget efter". Det är sakligt och effektivt filmat med en hel del skådespeleri i tystnad.

- Det är effektfullt att låta kameran ligga kvar på skådespelarna efter att de har sagt sina repliker så att man får läsa av deras ansiktsuttryck i stället. Dessutom skalade vi av manuset och tog bort repliker gång på gång, så att bara det väsentliga var kvar. Jag tror att skådespelarna tycker att det är ett roligt sätt att jobba på, men det kräver att man litar på varandra, säger Birger Larsen.

Om filmen är mörk så var inspelningen en solskenshistoria. Hela teamet kände varandra väl sedan "Den 5.e kvinnan" och dessutom har många umgåtts på fritiden sedan dess. Alla pratar varmt om varandra och beskriver "Steget efter" som att komma hem. Birger Larsen hade några trick för att hålla stämningen uppe mellan de krävande tagningarna.

- Jag var någon sorts diskjockey och spelade väldigt mycket musik. Jag såg en bakom kulisserna-film från "The passion of Christ" och där gick de omkring med clownnäsor medan Jesus hängde på korset. Jag tror att det behövs något roligt för att skådespelarna ska orka hitta tillbaka till rollen i en sådan här film, säger han.

Marie Richardsson spelar Wallanders kollega Maja Thysell. Det är tredje gången hon gör rollen.

- Jag minns ingenting dåligt från inspelningarna. Bara en massa bra saker. Det är en sådan fördel att känna varandra innan eftersom man kan vara mer rak och ärlig. Jag tycker hela inspelningen var barnsligt rolig, jag älskar att göra actionscener, säger hon.

Krister Henriksson precis är i inledningsfasen av att ta över som hela Sveriges Wallander i det gigantiska projektet som inleddes i och med filmen "Innan frosten" i vintras. Rolf Lassgård tackade nej till det projektet eftersom han verkligen ville göra "Steget efter" med Birger Larsen. Men han har inte lämnat in polisbrickan ännu. Han är i princip klar för att göra Wallander i tv-filmen "Brandvägg".

- Det finns en kedja i alla Wallander-filmer jag har gjort så jag tycker att det känns kul att färdigställa den. "Brandvägg" är den enda av Henning Mankells böcker som ännu inte har blivit film. Sedan är det slut, säger Rolf Lassgård.

"Steget efter" har premiär den 26 juni över hela landet.(PM)

Mer läsning

Annons