Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt solen värma dig - inte din laptop

Till tonerna av en dag på stranden kan man drömma sig bort och ta sig själv till havet i tankarna. Men som varje sommar inser man ganska snabbt att sommaren är kort och det mesta regnar bort.

Annons

Njut av solen, du har ju väntat på den skriver Susanne Gillberg.

Det var en annorlunda värld när jag växte upp. Att solen sken på mitt huvud när jag som barn gick utan skor i gräset det gjorde ingenting. Det kliade så skönt mellan tårna där man traskade med de små fötterna. Med de små fötterna utforskade man samma plats varje dag som om varje vrå var en ny fantastisk plats att upptäcka. Den värld jag nu upptäcker finns inte framför mina fötter alltid, utan framför mina ögon på en skärm. Och för mig är det lätt att fastna där, en slags semester till kanske Westeros (som kanske i själva verket finns i Sverige under namnet Västerås) eller varför inte lösa brott tillsammans med kriminalteknikerna i Miami.

Det är när man tagit sig ur den världen som verkligheten kommer ikapp. Med solhatten på och solstolen i min hand ser man dem rinna ner längst med fönstret. Som ett tecken från ovan rinner regndropparna ner i hopp om att jag ska stanna inne lite till.

Det är när man sitter vid långbordet tillsammans med vännerna och snappsen dricks upp som dropparna kommer. Det var en sann midsommarnattsdröm innan regndropparna kom och vi springer in för att skydda våra fina kläder och den mat som kanske går att rädda. Under ett tak fortsätter sommaren medan våra ögon hoppfullt ser efter den sol som kanske kommer fram. Då springer vi genast ut och jublar att den svenska sommaren är som allra bäst.

Det är då Per Gessle borde komma in med sin gitarr och sjunga: Här kommer alla känslorna på en och samma gång. För egentligen har man ju längtat efter juni, juli, augusti hela året.

Men mellan dessa soliga stunder är skärmen den sol som är farlig att titta på men som man dras till. Timmar kommer och går, solen går upp och ner. Det är när streamingen börjar buffra som jag ser ut och stannar upp. De sommarstunderna jag hade som barn när det var order om att befinna sig utomhus jämt. Det var viktigt att vara barn och njuta av solens timmar. Nu sitter jag tillsammans som många barn framför en skärm. En skärm som hjälper till att ta oss genom sommaren. I alla fall de regniga dagarna.

Och när filmen står där och buffrar är jag säker på att jag inte är ensam om att sitta såhär. De som är barn idag sveper sina små fingrar över skärmen som jag som barn hellre hade i vattnet när solen brände på mina kinder. Jag minns ett klipp jag såg på youtube på ett småbarn som hade fått en bok från sin förälder. Hen försökte swipa med sina fingrar genom boken för att få byta sida eller kanske trycka sig fram till olika effekter. Jag såg min barndom gå i revy. Den stränga ordern om att vara utomhus har för många barn bytts ut med att sitta framför plattan eller datorn inomhus.

Sommaren är kort som den är, det har vi alla lärt oss. Även om du missat något avsnitt från den senaste Game of Thrones (och du har blivit spoilad ett antal gånger på din facebook), öppna din balkong eller fönster. Sätt dig där i solens bris ochnjut av de mjuka varma vindarna. Låt solen värma dig inte värmen från din laptop i knät.

Mer läsning

Annons