Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättsam underhållning!

Jump 4 joy Aveny

Annons
Efter förra måndagens nostalgitripp med swingmusiken i centrum bjöd Stockholmskvartetten Jump 4 Joy igårkväll på en ny nostalgitripp, denna gång med nedslag i 40- och 50-talets rytm & bluesyra som förebild. Därför spelar de med förkärlek musik av Fats Domino, Nat King Cole, Charles Brown och Louis Jordan med flera. Men även egna alster med rätt tidsfärgning finns med på menyn.
Jump 4 Joy med pianisten och sångaren Ulf Sandström, saxofonisten Bo Gustafsson, basisten Jan Adefeldt och trumslagaren Anders Almberg är bandet som har en stående scen på Stampen i Gamla Stan, Nalen och jazzbåten Blidösund. Dessutom har de en stampublik som likt fotbollssupportrar följer dem på deras spelningar. För deras budskap är lättillgängligt och småsvängigt utan komplicerade arrangemang, vilket alltid går hem hos publiken. För den här typen av musik som de spelar skapade bl.a. Louis Jordan som en slags protest mot den tekniskt kvalificerade bebopen. Här var det bara att luta sig bakåt och stampa med.
Ulf Sandström är bandets fronfigur, en man med en svada man sällan möter i jazzens eftertänksamma värld. När han inte hölllåda elller sjöng spelade han bland annat klassisk boogie-woogie, med en stadigt markerad vänsterhand och en intensivt hamrande högerhand i stil med legendarer som Albert Ammons, Mead Lux Lewis, Roosevelt Sykes med flera.
Bo Gustafsson kan hela saxofonskolan utan och innan. I hans spel kunde man skönja fragment av Vido Musso, Coleman Hawkins, Ben Webster, Stanley Turrentine och Zoot Sims. Men oftast gav han sig på att imitera Bootts Randolphs stötiga spel som han lät i landsplågan Yaketi Sax, med reservation för stavningen.
Basisten Jan Adefeldt och trumslagaren Anders Almberg var lite väl återhållsamma för att det skulle bli en repris på förra gästspelets svängparty!
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons