Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Led Zeppelin första rockgrupp som får Polarpriset

/
  • Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham och John Paul Jones i Led Zeppelin. Nu får de som första hårdrocksband polarpriset.

Led Zeppelin får som första rockgrupp Polarpriset. Men prisets skapare, Stickan Anderson, hade inte mycket till övers för hårdrock, berättar hans dotter för TT. Den andre prisvinnaren är den ryska stjärndirigenten Valerij Gergiev.

Annons
Kung Carl Gustaf delar ut 2006 års Polar Music Prize i Stockholms konserthus den 22 maj. Prissumman är en miljon kronor vardera.
Valerij Gergiev kommer att dirigera Kungliga Filharmoniska Orkestern vid en lunchkonsert där samma dag. Enligt prisnämnden har han \"genom sin unika, elektrifierande musikalitet fördjupat och förnyat vårt förhållande till den stora traditionen\". Stockholmspubliken kommer att njuta av detta i Sjostakovitjs symfoni nr 11 med mera.

\"Vi riskerade mycket\"
Vid måndagens prispresentation på Musikaliska akademien hälsade Valerij Gergiev via en inspelning att han ser fram mot att komma till Sverige och ta emot priset.
Detsamma gjorde Zeppelinbasisten John Paul Jones, som ihop med gitarristen Jimmy Page och sångaren Robert Plant ingick i den brittiska supergruppen. Led Zeppelin upplöstes 1980 efter trummisen John Bonhams död.
Led Zeppelin och Polar har en gammal historia ihop. Under några höstveckor 1978 spelade bandet in sitt sista studioalbum i Polarstudion i Stockholm. Och vid förra årets Polarprisceremoni fick Jimmy Page äran att läsa motiveringen för blueslegendaren B B King.
Med låtar som Whole lotta love, Immigrant song, Black dog, Stairway to heaven och Kashmir skapade Led Zeppelin sin egen legendstatus.
 Det handlade om ett bombastiskt, energisprakande band som var lyckosamt nog att ha influerats från olika delar av världen. Vi blandade ljuden från Marocko och Detroit. På scen riskerade vi mycket och kunde hamna på helt andra ställen. Ibland gick det överstyr, sade Robert Plant i en TT-intervju 2003.

Och Stones då?
Marie Ledin, ledamot i prisnämnden och dotter till instiftaren Stikkan Anderson, tycker att det är kul att ett rockband för första gången hedras.
TT: Vad tyckte din pappa om hårdrock?
 Bra fråga. . .
TT: Det var inte riktigt hans kopp te, eller hur?
 Nej, nej, medger hon.
TT: Är rockkvoten för priset fylld nu för tio år framåt?
 Nej, absolut inte. Det finns många kvar.
TT: Hur ska ni göra med Rolling Stones?
 Ja, säg det, skrattar Marie Ledin. Men Zeppelin kommer lite före Stones. Nej, kanske inte förresten.

Mer läsning

Annons