Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Philipsson - här för att stanna

/
  • Lena Philipsson är tillbaka igen med en ny platta. Jag ångrar ingenting är ett nytt samarbete med Orup.

Hon gjorde dundersuccé i Melodifestivalen, sålde dubbel platina av förra skivan och blev folkkär på riktigt. Nu är Lena Philipsson tillbaka igen med nya skivan Jag ångrar ingenting- men räknar inte med att toppa förra årets framgångar.

Annons
Det går säkert inte, jag räknar inte med det. Att förra skivan gick så bra var ju för att jag var med i Melodifestivalen och det är jag inte i år, säger hon.
Hon är inte ett dugg nervös inför skivsläppet. Lena Philipsson konstaterar lugnt att Jag ångrar ingenting egentligen är ett slags förlängning av Det gör ont en stund på natten men inget på dan. Det är Orup som har skrivit låtarna och Anders Hansson som har producerat - precis som då.
Det är samma stil på låtarna, det är lite nya låtar bara. Samma team, samma grej. Det funkade så bra, det är klart man tycker att man vill fortsätta då. Vi fick också lite bråttom när vi gjorde förra skivan, så vi kände att det kändes härligt att göra en till när vi hade lite bättre tid.
Flera av låtarna har redan spelats flitigt på radion. Jag ångrar ingenting - Lena Philipssons egen Piaflåt med textrader som \"kasta första stenen den som är utan synder\" - och Unga pojkar och äldre män - där hon avfärdar tanken på lesbisk kärlek med orden \"jag funderar på kvinnor ibland men där saknas det en del\" - har redan blivit slagdängor. I texterna framstår Lena Philipsson som lätt ambivalent: en sexig, erfaren kvinna som vet vad hon vill, men ibland flippar ur och blir besatt av någon omöjlig karl.
Själv har hon inte reflekterat särskilt mycket över vilket helhetsintryck plattan ger, men har inga problem med att identifiera sig med ett nästan schizofrent förhållningssätt till tillvaron.
För det första så lever jag två olika sorters liv redan från början i och med att jag har en mammavecka och den andra veckan när jag kan göra vad jag vill. Redan där är det två olika sorters liv.
Sedan är det så att alla texterna stämmer inte in på mitt liv och vem jag är - men vissa gör det. Det är mycket fest och partaj. Jag har ju festat runt ett par år som singel och jobbat mycket och det finns en hel del sådana låtar som kretsar kring fest. Det känns lite kul, det ligger lite nära sanningen.
Nästa år fyller hon 40, samtidigt som hon firar ett slags inofficiellt 20-årsjubileum som artist. Det har spekulerats om ett ordentligt firande, med en krogshow som marsipanrosen på gräddtårtan, men Lena Philipsson är inte särskilt förtjust i tanken på att uppmärksamma det som har varit. Hon vill hellre se framåt - mot en eventuell turné och ja, kanske en krogshow, om allt går i lås.
Vi sitter och funderar som bäst hur man ska lägga upp det när det gäller turnén. Vi vill avvakta hur skivan går och jag har turnerat ganska mycket under året som gått. Folk kanske tröttnar om man turnerar för mycket.
Någon åldersnoja har hon inte drabbats av - trots musikbranschens fixering vid unga, fräscha ansikten.
Nej, det kan jag inte påstå. Förmodligen för att det har blivit ett så roligt uppsving med allt som händer. Jag har inget att klaga över. Jag vet ju också att visst är det så att branschen är utseendefixerad, men det är bara härligt att det går att bevisa motsatsen, att det funkar ändå. Jag tror att det håller på att förändras också. 40 år i dag är inte samma sak som 40 år för 20 år sedan.
Det har hänt en hel del under de två decennier som hon har varit artist. Hennes egen karriär har gått i vågor, med en ganska djup dipp i början av 1990-talet. Musikkarriären och familjen gick inte riktigt att förena, konstaterar hon sakligt. Men i och med succén i Melodifestivalen känner hon att hon har passerat en gräns, där risken för att bli helt bortglömd inte är lika stor.
Just nu känns det som att jag kan hålla på med det här hela livet ut. Jag har passerat förbi den här svackan som jag hade ett tag. Det känns som att i och med det som har hänt nu, med festivalen och krogshowen jag gjorde innan dess, som att man har simmat över till andra sidan och kommit upp och borstat av sig. Det känns som att man har tagit sig in hos folk för att stanna.
Ett bevis på den status som hon har fått är att hon i år för första gången har nominerats till Nordic Music Awards som bästa svenska artist, en galan som för övrigt leds av hennes pojkvän Martin Björk. Om honom, eller om Lena Philipssons övriga familjerelationer blir det inte mycket sagt under intervjun. Hon är känd för att vara mycket reserverad när det gäller sitt privatliv och säger att hon har svårt att vänja sig vid det allt tuffare mediaklimatet gentemot kändisar - men att det samtidigt ingår i spelet.
Mellan artisten och personen Lena Philipsson finns det fortfarande stora skillnader, säger hon.
Jag har ju alltid varit rätt blyg privat och inte känt att jag velat gå fram och ta för mig - medan jag på scenen inte tycks ha så många hämningar. Då kan jag våga hitta på rätt annorlunda saker utan att vara rädd. Jag vill bara inte uppfattas som högfärdig, det är nog min största rädsla. (PM)

Faktaruta: Lena Philipsson
Listar favoriterna på nya plattan: Jag ångrar ingenting och Han jobbar i affär. \"Sedan har jag lyssnat mycket på balladen Du kan få mig när du vill den senaste tiden. Jag har förstått att folk känner sig lite provocerade av den - men jag gillar den.\"
Om samarbetet med Orup: \"Vi tillhör lite samma generation. De texterna han skriver passar rätt bra in på mig med. Sedan är han lite intresserad av kläder och har en viss klatschighet i sina låtar som passar mig. Jag är rätt mycket en showmänniska som tycker att det är kul att stå på scenen och leverera.\"
Om eventuella Orup-samarbeten i framtiden: \"Jag vet inte. Nu har vi gjort två skivor. Nu är vi väl färdiga då, eller? Vi kommer i alla fall inte att släppa en skiva om ett år igen. Det känns inte riktigt lika naturligt.\"

Mer läsning

Annons