Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leth-affären upprör danskar

Annons
Den danske dokumentärfilmaren Jørgen Leth har hamnat i ett rejält blåsväder sedan han gett ut en självbiografisk bok där han avslöjar sina preferenser för sex med minderåriga flickor på Haiti. Till saken hör att Leth är honorärkonsul på Haiti och i en del fall har stått i en maktposition gentemot de unga kvinnorna.

Den danska motsvarigheten till Rädda Barnen, Red Barnet, anser att Jørgen Leth är en ovärdig representant för Danmark och har tackat nej till att ta emot pengar från en välgörenhetstillställning där han var hedersgäst. Det danska utrikesministeriet funderar nu över hur man ska göra med konsulsutnämningen och har kallat Leth till ett möte. Ministeriet ogillar också uppgifter i boken "Det uperfekte menneske" om att Leth systematiskt smugglade hasch under 1970-talet.

Men den 68-årige regissören diskvalificeras inte nödvändigtvis från det ekonomiska bidrag han har sökt från Det Danske Filminstitut för sin kommande film "Den erotiske menneske" där han har sex med en 17-årig haitisk flicka.

- Det är inte den första film vi eventuellt kommer att stödja där det händer olagliga saker. Vi har också stöttat film där folk sitter och röker hasch. Det är olagligt. Vi har stöttat film där folk målar graffiti. Det är olagligt, säger Jørgen Ramskov, områdesdirektör för produktion och utveckling på Det Danske Filminstitut till Ritzau. (PM)

Mer läsning

Annons