Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lettisk operasång invigde Bokmässan

Annons
Med tordönsstämma invigde en sjungande kulturminister årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg på torsdagen. Vladimiras Prudnikovas är inte bara kulturminister i årets temaland Litauen utan också professionell operasångare.


Redan från allra första början sticker Litauen ut. Det är första gången som bokmässan invigs av en kulturminister som sjunger en aria av Verdi - applåderad av den uppenbart imponerade svenske kollegan Leif Pagrotsky.

Det stora anslaget behövs förmodligen. Litauen är fortfarande okänd mark för de flesta vad gäller litteraturen. I Sverige fanns för något år sedan bara 13 böcker översatta från litauiska till svenska. Sedan det för två år sedan blev klart att Litauen valts till temaland på Bokmässan har ytterligare sju volymer översatts.

- Det ska jämföras med hur mycket svensk litteratur som har översatts till litauiska. Sedan 1991 har 140 böcker översatts från svenska. Det är en enorm skillnad och det ska vi ändra på, säger Liana Ruokyté, litauisk kulturattaché.

Hon talar varmt om hur viktig litteraturen har varit i Lituens historia - inte minst under de år som landet tillhörde Sovjetunionen. Trots förtrycket kunde de intellektuellas röst höras i litteraturen, inte minst i den lituaiska poesin.

- I Litauen brukar man säga att det finns två religioner i landet: den ena är basket, den andra teatern. Men jag säger: nej, ni har fel! Den tredje religionen är poesi. Det är en av de starkaste kulturyttringarna i landet och det är kanske inte så förvånande att elva av de sjutton författare som vi har tagit hit är poeter

I Litauen har man arbetat aktivt för att föra ut sina författare i Europa. 2002 hade den stora Frankfurtmässan Lituen som temaland. Och Liana Ruokyté hoppas att man i Sverige snart ska känna till namn som Sigitas Parulskis, Sigitas Geda, Jurga Ivanauskaité och Herkus Kuncius.

- Det är små förlag som Ariel och Tranan som har vågat sig på att översätta den litauiska litteraturen. Men vi har en förhoppning om att även de stora förlagen ska öppna sina dörrar efter mässan, säger hon.

Mässans tema kan kanske betraktas som smalt i år. Men de stora publikdragarna uteblir inte. Håkan Nesser, Henning Mankell, irländaren Roddy Doyle, brittiskan Jeanette Winterson, Nobelpristagaren Dario Fo och den brittiske dramatikern Arnold Wesker hör till dem som anländer till Bok- och biblioteksmässan. Det har också ett helt uppbåd av bibliotekarier, förlagsmänniskor och inte minst reportrar och fotografer gjort.

- I år har vi slagit rekord när det gäller journalister. Det har varit ett väldigt tryck. 1 325 reportrar och fotografer är ackrediterade, konstaterar Birgitta Jacobsson Ekblom, informationschef på mässan.

Kulturminister Leif Pagrotsky försökte sig inte på att matcha sin sjungande lituaiske kollega under invigningen. I stället tog han tillfället i akt att leverera lite självberöm. Den sänkta bokmomsen, menar han, har bidragit till att svenska folket köper mer och mer böcker och därmed också läser mer. Inte minst barnen är flitiga läsare - bland de bästa i Europa. Men det finns också smolk i bägaren, konstaterade Pagrotsky.

- Ungdomar läser inte lika mycket böcker. De läser mindre och mindre trots momssänkningen. Det är en utveckling som vi måste vända, sade han och utlovade ett möte på fredagen där han och skolminister Ibrahim Baylan ska diskutera frågan. (PM)

Mer läsning

Annons