Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lill hälsar sommaren

Annons
Klassiker blandas med okänt när Lill Lindfors hälsar den varma årstiden välkommen. På "Här är den sköna sommar" samsas Cornelis Vreeswijk med Erik Axel Karlfeldt, allt framfört med den folkkära sångerskans patenterade förkänsla för genreblandning.


- Hela jag är en blandning. Jag är ingen uttalad jazz-, vis- eller schlagersångerska utan gör lite av varje, säger Lill Lindfors.

Somligt på "Här är den sköna sommar" är traditionella lovsånger till sill, snaps och varma vindar, annat är förknippat med personliga minnen för Lill Lindfors. Hon berättar om hur Cornelis Vreeswijk under en sommarfest manade henne att läsa Aksel Sandemose, en anledning till att hon sjunger "Felicia adjö" på skivan.

- Och Olle Adolphsson brukade komma seglande till mitt sommarställe på Åland på den tiden när jag och Brasse var tillsammans. Vi hade väldigt fina sommarkvällar där, säger Lill Lindfors.

Det är namn som klingar av 60-tal och det lätt jazziga kompet som Lill Lindfors stöttas av på albumet påminner om den perioden. Hon är lyrisk över samarbetet med musikerna, bland andra Georg "Jojje" Wadenius och pianisten Jan Lundgren.

- Det var en lyxresa. Numera handlar ju sång ofta om att gå in och göra sitt över en färdig inspelning, men den här gången kunde vi jobba tillsammans. Det var verkligen en sommarvarm inspelning, trots att det var i april.

- Alla var så entusiastiska och gav så mycket, det var verkligen fantastiskt, fortsätter hon.

Det finns ett smolk i bägaren och det är att det inte har gått att sy ihop en turné. Lill Lindfors schema är fullbokat och i sommar väntar konserter i olika sammanhang, bland annat ska hon sjunga på Taubefestivalen i Bohuslän och uppträda på Skansens allsång.

- Jag ska ju alltid hinna med så mycket på sommaren. Middagar och besöka vänner och rida och så vidare, alla lever ju upp de här månaderna. Jag är väldigt beroende av ljus och älskar sommarnätterna.

Lill Lindfors är en av våra mest folkkära sångerskor och har prövat på en rad olika uttryck i showbiz. Somliga minns henne för den tappade kjolen i Schlager-EM, andra tänker på engagemanget i Unicef när de hör hennes namn. Film, tv, shower, konserter och skivor har betats av med spännvidd som ett honnörsord.

- Jag har försökt att blanda djupaste allvar med humor. I dag måste människan värja sig mot all yta och braskande rubriker och i den processen skapas det distans mellan oss. Kulturen har en viktig funktion i att överbrygga den distansen. (PM)

Mer läsning

Annons