Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda Olofsson byter djur mot debatt

Annons
Linda Olofsson lämnar naturen för samhällsfrågorna i tv. Hon bildar programledarpar tillsammans med Helena Wink när Sveriges Television klär sitt "Debatt" i sommarkläder.


- Det ska bli oerhört spännande. Jag har trivts med "Mitt i naturen", men det är roligt att testa ett nytt ämnesområde. Det känns också som en utmaning att gå över till direktsändning, säger hon.

Linda Olofssons sista "Mitt i naturen" sänds den 18 maj, därefter lämnar hon över till nye programledaren Martin Emtenäs.

Veckan därpå sitter hon i stället i direktsändning tillsammans med Helena Wink på kafébåten Vita Björn som ligger förtöjd i Ume älv. Därifrån sänds "Sommardebatt" från däck när vädret är fint, annars flyttar man in i kaféet. Elva entimmesprogram sänds med start den 26 maj.

- En del av programmet kommer man att känna igen från "Debatt" som sänts från Göteborg. Vi ska diskutera aktuella ämnen i nyhetsflödet, men också plocka upp ämnen som redaktionen tycker är intressanta. Det blir både kända personer och mer oväntade gäster, säger Helena Wink.

Varje program ska innehålla tre debatter. En nyhet är "Mötet", en 15-minuters intervju med en aktuell person. I premiärprogrammet intervjuas Nahid Persson, som gjorde den uppmärksammade dokumentären "Prostitution bakom slöjan".

Helena Wink arbetade under förra året som programledare för "Debatt" när det sändes från Umeå. Hon har arbetat på Sveriges Television i Umeå i tio år, på senare tid främst med SVT 24:s konsumentprogram.

Linda Olofsson flyttar från Sundsvall upp till Umeå inför programstarten. Det ska synas att programmet sänds från norra Sverige.

- Vår ambition är att vi ska vara regionalt förankrade. Det finns en potential av intressanta människor i norra delen av Sverige som inte syns så mycket, säger Helena Wink.

Samhälls- och debattprogram är ett område som domineras av manliga programledare. Inte sedan Pia Brandelius och Karin Andersson ledde "Speciellt" har Sveriges Television haft ett kvinnligt programledarpar.

- Vi kommer inte att ha någon feministisk vinkel. I den mån det påverkar är det för att vi är de personer vi är. Vi ska göra ett debattprogram som riktar sig till alla med ett vardagligt tilltal, säger Linda Olofsson. (PM)

Mer läsning

Annons