Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindgrenpristagare attackerar Narniaböcker

Annons
Författaren och Astrid Lindgren-pristagaren Philip Pullman går till hård attack mot planerna på att göra en serie filmer av CS Lews Narniaböcker. I en intervju med The Observer kallar han böckerna för "rasistiska" och "kvinnofientliga".

Kritiken kommer inför världspremiären på den första filmen i serien, "The lion, the witch and the wardrobe". Philip Pullman, som liksom CS Lewis skriver fantasyböcker, anser att Narniaböckerna från 1950-talet förmedlar en reaktionär syn på världen. Kristna grupper i USA har backat tanken på en filmserie baserad på CS Lewis böcker, eftersom man ser paralleller mellan hans berättelser och de som finns i Bibeln. Pullman menar att han inte vänder sig mot eventuella kristna värderingar i boken - utan snarare mot avsaknaden av kristna dygder.

- Den högsta dygden - som Nya Testamentet framhåller - är kärlek och ändå kan man inte finna ett spår av det i böckerna, säger han.

I Philip Pullmans böcker i "Den mörka materian"-serien utkämpas en kamp mot kyrkan och i slutänden mot Gud. Pullman fick priset till Astrid Lindgrens minne 2004. (PM)

Mer läsning

Annons