Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Stansfield på okänd mark

Annons
1989 släppte hon singeln "All around the world" och blev stjärna över en natt. I Sverige räknas hon mer eller mindre som ett one-hit-wonder, men i Storbritannien är Lisa Stansfield fortfarande en av de största kvinnliga artisterna. Nu släpps hennes sjätte skiva "The Moment".


Hon är långt ifrån så timid som hon ser ut på bild. Lisa Stansfield svär, skrattar och röker konstant och hennes röst är så stark att de skorrar i speglarna i logen när hon pratar. På "The moment" har hon lämnat det stora BMG och gått till det lilla ZTT. Att byta skivbolag kändes nödvändigt efter 18 år på samma ställe.

- Det kändes som något jag var tvungen att göra, om inte annat för att få miljöombyte. Jag hade 18 fantastiska år på BMG men till slut blev det som ett par gamla skor som blivit alltför bekväma. Man måste våga ge sig ut på något nytt för att utvecklas. Men visst känns det lite som att vara ute på okänd mark, säger hon.

Lisa Stansfield har alltid gått egna vägar. För några år sedan fick hon till exempel en idé om att göra en swingskiva och då gjorde hon det. Utan att tänka på konsekvenserna. "The moment" är inget undantag. Plattan är en renodlad popskiva och även om det inte handlar om världsomvälvande musikalisk innovation, så är den enligt Lisa Stansfield själv en klar avvikelse från de tidigare soulbaserade plattorna.

- Jag tycker att den är mycket mer mångfacetterad än mycket av det jag gjort tidigare. Det var ett stort steg att musikaliskt gå ifrån det jag gjort tidigare i popgenren. Men det är så jag jobbar, jag måste göra det jag vill annars känns det meningslöst.

Hon säger att hennes kreativa sida nästan kan framstå som löjligt överambitiös. Bakar hon en kaka så ser hon till att den ser ut som den kom från ett konditori.

- Jag hade förmodligen inte suttit här i dag om jag följt med i varenda trend och gjort vad marknaden krävde av mig för att lyckas. Ska jag göra något kreativt så ska det vara bra, vad är det annars för mening med att hålla på?

Trots att hon bitvis har varit otroligt less på "All around the world" så medger hon att det är tack vare den som hon har kunnat hålla på så länge.

- Det har varit väldigt frustrerande att alltid bli påmind om den. Men med tiden har jag lärt mig att vara stolt över den. Det är ju trots allt jag som har skrivit den och det verkar ju vara en av de där låtarna som alltid finns kvar. Det ramlar fortfarande konstant in royaltycheckar så jag ser den lite som min pension. (PM)

Mer läsning

Annons