Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv Mjönes

Annons
Möt Liv Mjönes - skådespelerska


Liv Mjönes från Sundsvall går ut Teaterhögskolan i Stockholm i dagarna. Ändå har hon redan hunnit med att göra både film, såpopera och teater. Har du inte hört talas om henne tidigare så kommer du att göra det snart.

Det som började med dans, slutade på Teaterhögskolan i Stockholm.

Jag har alltid velat bli skådespelerska, men jag visste inte riktigt hur man gjorde. Min mamma satte mig på dansskola, vilket ju var jättebra, säger Liv Mjönes. Hon fyller 26 år om några veckor, men trots hennes unga ålder har hon redan spelat emot några av Sveriges bästa skådespelare. Däribland finns namn som Peter Haber, Jonas Karlsson och Kajsa Ernst.

Liv Mjönes är född och uppvuxen i Sundsvall. Det var här hon lärde sig balett på Musikskolan, och fortsatte till estetiska programmet i Timrå på gymnasiet. Där började hon även spela teater, och efter ett år på dansskola i Härnösand bar det av till Stockholm och Stockholms Elementära Teaterskola. Dansen slutade hon med.

Jag hann inte, helt enkelt. Teaterskolan tog all min tid. Jag ville ju satsa på teater, berättar Liv Mjönes.

Efteråt hann hon jobba i ett år med en teatergrupp och en såpopera vid namn Hotell Seger: "jag vet inte om någon kommer ihåg den, den var kanske inte världens bästa, haha". Dessutom spelade hon flickvännen till huvudrollsinnehavaren Jonas Karlsson i filmen Miffo.

Till Sundsvall skulle hon kunna tänka sig att flytta tillbaka.

Många som har drömmar och ambitioner flyttar ju härifrån.

Ja, det är jättetråkigt att det är så. Dels finns det ingen konstnärlig utbildning eller teaterutbildning i Sundsvall. Dessutom är det tyvärr väldigt Stockholmsfixerat i nöjesbranschen.

Nyligen blev Liv Mjönes intervjuad i tidningen Dagens Nyheter. Där berättade Liv Mjönes att hon inte känner sig som en färdig skådespelerska.

Kan man bli en färdig skådespelerska?

Nej, det tror jag inte. Men när jag går ut härifrån kommer jag att kalla mig själv skådespelerska. Fullärd blir man nog aldrig, säger Liv Mjönes.

Om bara någon vecka är hon klar med sin fyra år långa utbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm. Det hon har kvar att göra är tre soloföreställningar som är del av avgångselevernas slutprojekt. Liv Mjönes har valt att göra en föreställning som går under namnet Miss Kollo.

Miss Kollo bygger på en bok av Sara Villius, Battle. Det är en rätt ovanlig bok, den bygger bara på korta texter från olika kvinnor, och jag har satt ihop dem till en kvinna som växer upp och berättar om sitt liv.

Vem är Miss Kollo?

Det är en lite förvirrad tjej. Hon är en betraktare som dras med i saker. Livet händer för henne, hon kan inte påverka så jättemycket - som det är för unga människor, man har svårt att påverka sin situation. Efterhand mognar hon och kan säga ifrån, men kanske inte riktigt från början. Så på det sättet är hon en ganska typisk ung människa. Man har inte förståelsen och kraften och modet att säga ifrån. Man vet inte vad som är rätt och fel.

Liv Mjönes gör allt som har med föreställningen att göra själv. Självklart är hon nervös, med bara några dagar kvar till premiären. Sedan är hon färdig med utbildningen, och efter det vet hon inte vad som ska hända. Hon tycker att det är lite läskigt, men hon har en reservplan.

Jag tänker att om jag inte får något jobb så gör jag något annat. Ett annat jobb eller en annan utbildning, så har jag levt hittills.

Men med tanke på hennes talang så är det nog inte sista gången vi har sett Liv Mjönes, skådespelerska.

Mer läsning

Annons