Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livia Millhagen - från "Miffo" till Shakespeare

Annons
Hon fick sitt publika genombrott i filmen "Miffo". Nu tar Livia Millhagen plats på Dramatens stora scen i Shakespearepjäsen "Lika för lika". Och snart bär det i väg ut i Europa i filmen "Buss till Italien".


De flesta minns henne förmodligen som den kaxiga rullstolsburna Carola i Daniel Lind Lagerlöfs romantiska komedi "Miffo". Men Livia Millhagen har fler strängar på sin lyra. Just nu är hon aktuell med tre nya projekt - ett av dem har premiär på Dramatens stora scen den 24 september.

I Shakespeares "Lika för lika" spelar hon den kvinnliga huvudrollen. Den oskuldsfulla Isabella planerar att gå i kloster, men blir plötsligt föremål för ett sexuellt begär som vänder upp och ned på hela hennes tillvaro. Angelo (som spelas av Jonas Malmsjö) har fått fria händer av stadens regent och bestämt sig för att rensa upp i det fördärvade Wien. Han stänger bordeller och dömer dem som har bedrivit "otukt" till dödsstraff - men hyser själv samma lustar som han fördömer hos andra. Hur ska Isabella kunna värja sig från hans krav och samtidigt rädda livet på sin dödsdömde bror?

- Det är en pjäs med stora känslor och livssituationer där hela ens värld ställs på prov, säger Livia Millhagen. Det går inte att göra det mindre, att låtsas som att det är mindre än det är.

Framför allt är det Isabellas personlighet som har fascinerat henne. På ytan är hon strikt moralisk, inuti sjuder hon av förbjudna känslor - precis som kontrahenten Angelo.

- Det är en utmaning att få spela en sådan här roll som har så oerhört många bottnar. Isabella rymmer allt. Hon har något slags egoism i sig, en hårdhet och en svaghet. Hon har en aggressivitet när hon blir pressad som döljer en djup sorg och rädsla. Hon är inte det minsta insmickrande - det tycker jag om!

Vad tycker du att "Lika för lika" har att säga en modern teaterpublik?

- Frågorna som pjäsen tar upp är de som alltid är de mest intressanta för oss människor. Vad är makt: över ett folk, över en annan människa, över sig själv? Vad innebär frihet och vad är fångenskap, egentligen? Vad är man själv fången i?

Livia Millhagen har aldrig tidigare medverkat i en Shakespeareuppsättning, men har länge längtat efter att få ge sig i kast med hans klassiska pjäser. Här är det den grekiske regissören Yannis Houvardas som har lotsat henne och resten av ensemblen genom blankversen och den tyske scenografen Herbert Murauer som har skapat den strama och suggestiva scenbilden. Med sig på scenen har hon skådespelarkollegor som Staffan Göthe, Lars Amble, Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson och Nadja Weiss.

- Det har varit underbart att jobba med Yannis Houvardas, säger hon. Han är en av de få regissörer jag har jobbat med som klarar av att se helheten samtidigt som han kan ge personregi. Det har varit väldigt krävande och utvecklande att jobba med honom. Han har varit en avgörande person för mig.

Samma varma känslor har hon för filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, i vars nya film "Buss till Italien" hon spelar en av huvudrollerna. Den handlar om en resa till Italien som några tonåringar gör tillsammans med en kör som till största delen består av medelålders kvinnor. Resan får oanade konsekvenser för dem alla.

Filmen spelades in i somras, med ett litet, tajt team där skådespelarna i stort sett fick hålla reda på kostym och rekvisita själva. Invånarna i den lilla staden Domodossola agerade statister, med sådan naturlig inlevelse att de svenska skådespelarna häpnade.

- Värmen gjorde också att det blev väldigt speciellt. Det var 40 grader och svetten bara rann. Det var ganska häftigt, för när vi väl var framme i Domodossola ledde det till en sorts upplösning hos karaktärerna.

Livia Millhagen varvar gärna teaterjobbet med film- och tv-inspelningar. Nästa vecka börjar inspelningarna av tv-serien "Mästerverket", i regi av Linus Tunström. Hon har fått en av rollerna i den gåtfulla berättelsen om en präst och hans församling som vänds upp och ned när en främling plötsligt besöker kyrkan.

- Teatern är det dagliga jobbet. Man går ut och sliter och svettas tillsammans, ensemblen är som ens familj. Det är verkligen otroligt härligt när det funkar. Film är förtjusande i det lilla uttrycket och det blir så på riktigt. Sedan är det så frusterande när det är över och aldrig kommer tillbaka. Då får man något slags sorg och saknad i kroppen.

Längre fram väntar en ny uppsättning på Dramaten. Den här gången handlar det också om Shakespeare, om än i något modifierad version. "I skuggan av Hamlet" är en ungdomsversion med ny text av Elena Kraus, i regi av Agneta Ehrensvärd. Där spelar Livia Millhagen drottning Gertrude.

- Om man kan hitta någon röd tråd mellan rollerna jag har gjort? Det är svårt att säga. Man har ju en förmåga att färga rollen i en viss mening så att den möter en själv. Men alla rollfigurer jag har spelat har nog haft ett slags temperament och en viss viljestyrka, säger hon. (PM)

---


Livia Millhagen:

Ålder: 32 år.

Bor: i Birkastan i Stockholm.

Familj: maken Oscar och dottern Hedda, 1,5 år.

Senast lästa bok: "Da Vinci-koden" av Dan Brown.

Senast sedda film: "Masjävlar".

Oanad talang: "Jag är ganska händig." (PM)

Mer läsning

Annons