Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal debutant visas upp i TV4

/
  • Mårten Lärka ger ut sin skiva Innan natten har gjort kväll på eget bolag. Den 13 september spelar han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Musikern och skivdebutanten Mårten Lärka från Sundsvall har gjort det själv. Sin skiva alltså. Och redan efter bara två veckors distribution har TV4:s Nyhetsmorgon nappat och bett Mårten Lärka att vara med i ett av deras program.

Annons
För tio år sedan startade Mårten Lärka ett musikförlag. Nu har han tagit steget ut och skapat och släppt sin egen debutskiva, Innan natten har gjort kväll, på förlaget. Musiken är visdoftande i stil med Lars Demian, Kjell Höglund och Lars Winnerbäck.
Som Lisa Ekdahl, fast en man, brukar jag säga när jag ska förklara hur min musik låter, berättar Mårten Lärka.
Jag använder mig av samma typ av orkestrering som hon hade på sin första skiva, samma nakna sound. För 4-5 år sedan, när jag ville göra något nytt efter att ha spelat pop och rock, tog jag sikte på visgenren. Jag inbillade mig att det fanns ett utrymme eller ett hål att fylla.
För bara drygt två veckor sedan började Mårten Lärka att skicka ut sin skiva, som är tryckt i 500 exemplar. Hittills har det lett till spelningar i Hudiksvall, Norrköping, Stockholm och Göteborg. Uppsala är också på gång, och så hoppas han kunna göra en spelning i Sundsvall. Men högst smäller nog bokningen på TV4:s Nyhetsmorgon, där han spelar den 13 september.
Det är en jättegrej för mig, säger Mårten Lärka. Mest är jag nog glad just nu, men samtidigt uppe i varv för att få allt att gå ihop ekonomiskt och tidsmässigt.
Mårten Lärka har finansierat inspelning och tryck av skivorna själv.
Men jag känner inte av det så mycket ekonomiskt. Inte för att jag har mycket pengar, utan kanske för att jag har prioriterat skivan före annat. Mycket av jobbet är gjort på helgerna, så istället för att gå ut på krogen eller åka utomlands på semester så har jag stannat inne och arbetat. På det sättet har jag ju sparat pengar.
Att ha blivit klar med skivan, trots att arbetet tagit över ett år, verkar ändå inte vara en stor händelse för Mårten Lärka.
Det känns som om skivan blivit klar så många gånger. När jag hade spelat in de första låtarna förra sommaren och skickade ut en demo, då tyckte jag att jag var klar. Sedan när jag spelat in fler låtar, då tyckte jag också att jag var klar. I vintras när jag mastrade skivan, då var den klar. Och när den kom tillbaka upptryckt, då var den klar igen, skrattar han.
Nu ser han fram emot att höra vad andra tycker.
Att få möta människors reaktioner på min skiva är spännande och extremt häftigt. Att någon kan lyssna på skivan en och kanske till och med två gånger och tycka att det är bra, det är fantastiskt!

Mer läsning

Annons