Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loranga och Masarin lika galna på bio

Annons
Giraffen på soptippen och tigrarna i lagårn. Det är de enda tillägg till verkligheten som Barbro Lindgren gjorde när hon skrev "Loranga Masarin & Dartanjang" som nu har blivit film. I övrigt ser hon historien som en spegelbild av sin dåvarande familj.


"Loranga Masarin & Dartanjang" - det är pappan, sonen och farfadern som gör precis vad de vill. Mest för att de inte har så mycket annat att ta sig för med. Pappa Loranga arbetar inte och för att han ska ha någon att fördriva dagarna med går Masarin inte i skolan. Farfar Dartanjang är däremot verksam hela tiden, mest med att reparera saker som inte blir mycket helare för det.

Nu har Barbro Lindgrens saga blivit tecknad biofilm producerad av Johanna Bergenstråhle med filmmanus av Ulf Stark. Gösta Ekman ger röst åt Dartanjang, Dan Ekborg gör Loranga och när lille Masarin talar så är det den tioårige Ludvig Dietmann som hörs.

- Det mesta stämmer med hur det var i min familj när sönerna var små. Loranga det var min dåvarande man scenografen Bo Lindgren. Min svärfar var förebilden till Dartanjang, avslöjar Barbro Lindgren.

I filmen och i böckerna tävlar Loranga och Masarin hela tiden. De hoppar höjd över ett kvastskaft eller spelar bandy med kanelbullar. Loranga är beredd att gå precis hur långt som helst för att alltid vinna över sin son.

- Precis så var det, min man ville lära våra söner att förlora. Så de tävlade år efter år och han såg alltid till att vinna.

I filmen och böckerna vimlar det av karaktärer: tjuvar, poliser, en gammelmorfar och så arga gubben. Han arbetar på kommunalkontoret och försöker förmå Loranga att söka jobb och Masarin att gå till skolan. Enbart män syns till, inte en enda kvinna.

- Det var så hos oss, en pappa, två pojkar och en svärfar. Jag var bara ett störande element. En tråkig typ som lagade mat och städade lite. Så jag tog bort mig själv, förklarar Barbro Lindgren.

Gösta Ekman har funderat en del kring avsaknaden av kvinnor i historien.

- Det är det den djupast handlar om, man får se hur skrämmande det blir om inte kvinnor får vara med. Då blir männen så här, springer hit och dit och skriker: Jag ska vinna! Jag tror att feministiskt initiativ kan dra nytta av den här filmen, säger han.

Barbro Lindgren tycker både att tecknarna och Gösta Ekman lyckats göra Dartanjang till en figur som liknar hennes svärfar upp i dagen.

- Han var egentligen direktör, men han älskade att komma ut till oss på gården som låg i närheten av Arlanda. Då kastade han av sig alla direktörskläderna och såg ut som han levde på soptippen.

Manusförfattaren Ulf Stark menar att Loranga visar hur jobbigt det kan vara att hitta mening i tillvaron om man inte har ett arbete.

- Inte undra på att han måste lägga sig ner och lyssna på popmusik eller sova nu och då. Det är svårt att konstruera en mening i livet bara med hjälp fantasin, säger han.

Ludvig Dietmann har tidigare bland annat lånat ut sin röst till grisen Speedvej i den tecknade tv-serien "Nasse". Han tycker inte att Masarin lever i någon idealtillvaro för barn.

- Dom har så stökigt och sover på golvet så där skulle inte jag vilja ha det. Det som är bra är att dom inte har någon stress, allting får ta den tid det tar, säger han.

"Loranga Masarin & Dartanjang" har tecknats i en studio i Ungern där filmen också ska gå upp på bio. Det är också klart att filmen ska visas i tv i Danmark, Norge, Tjeckien och Slovakien, även Tyskland är på gång.

- Loranga har i motsats till Barbro Lindgrens andra böcker aldrig översatts till något främmande språk. Det gör det lite svårare att prata med distributörer som inte har någon relation till historien, säger producenten Johanna Bergenstråle.

Att inte ha några medproducenter som kan ha synpunkter har samtidigt givit henne större frihet att göra filmen som hon vill.

Gösta Ekman har tidigare förklarat att han har pensionerat sig och att inte ska medverka i några fler filmer.

- Det ska jag inte heller. Men jag har i 17 år varit lillpappa åt Johanna Bergenstråhle, som är min fru Marie-Louises dotter. Det är ett gammalt löfte till henne att jag skulle ställa upp om hon fick chans att göra något eget, säger Gösta Ekman som i fortsättningen helt ska ägna sig åt att vara pensionär. (PM)

Mer läsning

Annons