Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundell skapar magi

/
  • Den prickiga skjortan har hängt med under större delen av Lundells sommarkonserter. I onsdags hade han återigen hittat den i garderoben.

Ulf Lundell Tyrol, Stockholm (onsdag)

Annons
Han vill inte kalla det krogshow, så okej: Lundell gör tolv shower på en krog. Den heter Tyrol, och är en av de bisarrast utsmyckade ställen jag bevistat. Det ser ut som om ett bayerskt psykfall fått fria händer att bygga sin drömkåk mitt i centrala Stockholm.
Men. Det är en lysande konsertlokal för klubbspelningar. De flesta såg bra, det var utmärkt ljud, scendekoren var enkel men snygg, och framför allt - det blev så intimt att Lundell stänkte svettdroppar på fansen längst fram.
Precis som det ska vara, alltså.
Extra kul var det också att stämningen var så pass laddad. Här fanns inte den där jobbiga vargflocken som skriker \"67, 67\", eller \"Kär och galen\" mellan varje låt. Nej, de flesta i den 1200-hövdade publiken var förväntansfulla och belevade.
Konserten inleddes enormt starkt med Foxf, öppningsspåret från senaste skivan Lazarus, komplett med en rejäl blåssektion som spelade luften ur mina lungor. Det var förkrossande bra, och samtliga hårstrån på mina armar spetsades.
Tyvärr nyttjades blåset alldeles för lite, då de klev av nästan omedelbart. Lundell, hans evige vapendragare Janne Bark och de övriga fyra i bandet slamrade sen på i kända låtar som Stockholms City, och mindre intressanta spår från de senaste plattorna. Trots detta var det fortfarande taggat, hetsigt, uppfordrande. Lundell visade att sommarens musikaliska korståg inte tappat farten, och han verkade vara piggare än på kanske 20 år.
Efter en timme talade han till oss för första gången och önskade oss välkomna till Tyrol. Mellansnacket blev strax mer spirituellt, då han berättade hur det var i hans ungdom. Som när han red på den gröna vågen och bodde i kollektiv i ett hus i Norrköping, med en hyra på 120 spänn i månaden (som de knappt hade råd med).
Då fick konserten en nostalgisk, men ändock intressant dimension. Lundell var ju med redan under det sena sextiotalet, och såg det moderna Sverige byggas upp. Om han bara höll på med trött tillbakablickande skulle det inte betyda nåt, men han är även extremt närvarande i sin samtid. Han hänvisar ofta i sina texter till dagsaktuella politiska händelser, såväl som privata; som att lägga upp sitt foto på datingsajten match.com. Givetvis får även ytliga mediafigurer sin släng av sleven.
Väldigt imponerande är det också att Lundell, trots årets skörd (två cd-släpp, varav en dubbel, en roman och en sommarturné), hela tiden stod på tå och gjorde allt för att övertyga. Trots att de flesta åhörare redan var frälsta.
Så trots att jag inte är Lundell-galning njöt jag nästan konstant under de tre timmarna konserten pågick. Och det berodde, förutom hans sanslösa inlevelse, på att Lundell inte körde sönderspelade hits, utan koncentrerade sig på mindre kända låtar; några som av outgrundlig anledning inte hör till hans mest bekanta verk. Till exempel kvällens höjdpunkt Soldat kommer hem, och de briljanta Nästan ditt namn, Jag hade en älskling en gång och Skyll på stjärnorna.
Och fler presenter är att vänta under de kommande spelningarna. Tydligen har de repat in 55 låtar, men siktar på att spela 88. Fan vet om det lyckas, men att ens försöka är beundransvärt.
Andra minnesvärda stunder var när blåskvartetten återkom i en fenomenal version av Folket bygger landet, som följdes av Hem med dig. Tyvärr blev det en lite väl mesig avslutning med Snart kommer änglarna att landa. Men de utpräglat intensiva timmarna hade väl tagit ut sin rätt vid det laget.
Så jag måste gratulera alla som har köpt biljetter, och uppmanar övriga att försöka skaffa egna. För Lundell på Tyrol känns som en grej man bara får vara med om en gång i livet. Det vore dumt att inte ta chansen.

Låtlistan:

Foxf
Stockholm city
Ärrad och bränd
Hungerdepartementet
Hett, så hett
Nästan ditt namn
Hippie
Man igen
Odessa
Soldat kommer hem
Skyll på stjärnorna
Hon
Graham Greene blues
S:t Kristofer
Jag hade en älskling en gång
Underlig kärlek
Vinterland
Tuff match
Öppen väg, öppen bil
Rött vin och whiskey
Aldrig så ensam
S:t Monica
Folket bygger landet
Hem med dej
Laglös
Min älskling
Connemara
Snart kommer änglarna att landa

Mer läsning

Annons