Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad dansk kväll på Emmy-galan

Annons
Den danska thrillerserien "Örnen" och miniserien "Unge Andersen" fick var sitt pris när den internationella upplagan av tv-priset Emmy delades ut. De svenska bidragen, Marie Nyreröds dokumentär om Ingmar Bergman och Nahid Perssons "Prostitution bakom slöjan", gick lottlösa. Några svenska skådespelare kan ändå glädja sig åt rollerna i prisade danska tv-produktioner.


- Jag har ju fått så många filmpriser redan, men en Emmy hade ju varit särskilt kul, säger Nahid Persson till Dagen Nyheter.

Det saknas dock inte svenskar i de prisade danska produktionerna. I "Örnen", som för närvarande sänds i SVT, medverkar namn som Melinda Kinnaman, Philip Zandén, Johan H:son Kjellgren och Thomas W Gabrielsson. Tuva Novotny har en roll i "Unge Andersen", som handlar om den danske nationalskalden med förnamnet Hans Christian. Miniserien har sänts i svensk tv. Båda vinnarna har dessutom samproducerats med Sveriges Television.

Dokumentärklassen, där de svenska bidragen tävlade, vanns av den tyska produktionen "The drama of Dresden", om brandbombningarna av staden i slutskedet av andra världskriget.

De danska priserna fortsätter ett framgångsrikt 2000-tal för tv-produktionen i landet. 2002 vann "Mordkommissionen" och året efter var det dags för en Emmy till "Nikolaj och Julie".

Bland de övriga Emmyvinnarna finns det brittiska underhållningsprogrammet "Top gear", den kanadensiska komedin "The newsroom". Skådespelarpriserna gick till fransmannen Thierry Fremont för rollen i "Dans la tate du tueur" och kinesiskan He Lin för rollen i "Slave mother". (PM)

Mer läsning

Annons