Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad kursändring av Supergrass

/

Supergrass Road to Rouen (Parlophone/EMI)

Annons
Betyg: 3
En rejäl kursändring av numera åldrade slyngeltrion (bandet firade tioårsjubileum i fjol) som gjorde hits som Alright, Mansize Rooster och Pumping on your stereo. De senaste två albumen passerade dock utan att märkas i Sverige. Ja, egentligen var det väl bara i hemlandet som britterna fick nån större uppmärksamhet.
Om det har med saken att göra vet jag inte, men deras femte platta är något helt annat än den lättsamma och stökiga poprock de byggt sin karriär på. Nu är det 70-talsestetik som råder, där främsta referenserna heter Pink Floyd och självklart Beatles. Det är konstigt att många brittiska band har så förtvivlat lätt för att härma Lennon/McCartney. Alla vet ju att det inte går att göra det bättre än vad de gjorde.
Dessutom försöker \"nya\" Supergrass låta som småknepiga kollegorna The Coral och Earlies, men med mindre lyckat resultat. Lyssna bara på tramsiga Coffee in the pot. Varför vill man göra nåt som redan finns, och inte vara mer originella?
Men i slutändan är det alltid så att bra låtar vinner, och på skivan finns ett gäng. Mina favoriter är sköna St Petersburg, flummiga Sad girl och den Creedencedoftande Kick in the teeth. Likaså förtjänar Low C ett omnämnande, inte minst för att låten enligt bandets skäggige sångare Gaz Coombes är inspirerad av evige hjälten Neil Young.

Mer läsning

Annons