Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycklig kulturpristagare startar Pippi-tidning

Annons
Skribenten, eldsjälen och entreprenören Marianne von Baumgarten-Lindberg har tilldelats Natur och Kulturs kulturpris 2005. En del av prissumman på 300 000 kronor ska hon använda till att starta en Pippi-tidning för små barn.


- Jag har precis fått rättigheter att ge ut tidningen av Astrid Lindgrens efterlevande. Jag ska använda en del av prissumman till tidningen. Jag har inte haft ett korvöre till det här projektet, men nu har jag ju fått några guldpengar att satsa, konstaterar hon nöjt.

Marianne von Baumgarten-Lindberg är en kulturens mångsysslare som har startat otaliga omtalade projekt. Men det är framför allt för sina insatser för att sprida barnkultur, litteratur och läsning som hon får Natur och Kulturs pris. Hon hyllas för sina inspirerande insatser som, enligt juryn, har lockat många "till lustfylld läsning av verk med hög saklig och konstnärlig halt".

- När jag fick veta att jag fått priset stod jag på lagret i bokhandeln. Där började jag faktiskt gråta. Det var en så stor komplimang. Men ganska snart efteråt började jag skratta. Jag tycker nog på något sätt att jag har varit värd det i alla fall.

I 50 år har den nu 66-åriga Marianne von Baumgarten-Lindberg arbetat i kulturbranschen. Som ung journalist "smugglade" hon in kulturmaterial i tidskrifter som Vi Föräldrar och Femina. Hon var den som startade Barnens Bokklubb och Barnens Bokhandel, drev boktidningen Allt om Böcker och tillhör redaktionen för klassikerserien "Min Skattkammare". Barnens rätt till god kultur har varit en viktig ledstjärna för henne. Den djärva satsningen på bokhandeln Bokpalatset i Stockholm är ett av hennes få misslyckade projekt - åtminstone ur ekonomisk synvinkel.

Just nu är hon chefredaktör för de litterära sällskapens tidskrift Parnass och håller i den lätt kontroversiella barnkultursatsning som McDonalds gör där böcker och tidningar delas ut tillsammans med hamburgare och pommes frites.

- Lennart Hellsing har sagt "det är jag som utnyttjar McDonalds". Och på ett sätt gör jag det också. Jag känner mig inte det minsta köpt utan kan sätta ned foten när jag vill, säger Marianne von Baumgarten-Lindberg.

Det är 32:a gången som bokförlaget Natur och Kultur delar ut sitt kulturpris. Marianne von Baumgarten-Lindberg sällar sig till en skara pristagare som bland annat omfattar namn som Hans Alfredson, operasångerskan Kjerstin Dellert, skådespelaren Allan Edwall och regissören Suzanne Osten. Hon är lycklig och stolt över utmärkelsen och tycker att den bekräftar att det hon har hållit på med i hela sitt liv har ett egenvärde.

- Det är inte så ofta som kulturpris ges till dem som sysslar med barnkultur, säger hon.

Pengarna kommer väl till pass. Det finns många hål att stoppa dem i. En del av prissumman ska hon använda för att åka till en italiensk bokmässa för barnlitteratur. Men större delen kommer nog att gå till hennes nya skötebarn, Pippi-tidningen som förhoppningsvis kommer ut med sitt första nummer lagom till Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november.

- Jag har velat göra en tidning för barn mellan fyra och sju år ända sedan jag jobbade på Vi Föräldrar på 1960-talet. Nu fyller Pippi 60 år och plötsligt slog det mig att jag kanske skulle kunna genomföra det nu. Men tidningen ska absolut inte handla enbart om Pippi, även om jag tycker att hon är jättebra, säger Marianne von Baumgarten-Lindberg. (PM)

Mer läsning

Annons