Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycklig Tweet tillbaka med nytt album

Annons
Tweets debutalbum "Southern hummingbird" kom till efter en mörk tid i hennes liv. Efter tre år är den amerikanska sångerskan tillbaka med det nya, betydligt ljusare albumet "It´s me again".

- Jag hoppas att folk blir lika berörda av det nya albumet som av det första, säger hon.


Det är tre år sedan Tweet fick sitt stora genombrott med debutalbumet "Southern Hummingbird". Den 23 mars släpper hon sitt andra album, det Missy Elliot-producerade "It´s me again". Medan "Southern hummingbird" var en terapiskiva som till stora delar sprang direkt ur hennes livs mörkaste stunder, är "It´s me again" en annan historia. Albumet minner om en stärkt människa som både ger en känga till dåliga stunder i det förlutna och en hyllning till det nya - sammantaget en klart ljusare skiva än föregångaren.

- Tanken var att vara ärlig mot mig själv och låta fansen veta att man kan befinna sig i mörkret, men att man också kan ta sig ur det. Avsikten med det här albumet var att skriva om var jag är i mitt liv just nu och det är på ett lyckligare ställe. Man kan egentligen inte beskriva hur det är att vara lycklig. Jag har alltid försökt hitta kärleken, och jag tror att jag blev kär i kärleken i sig. Men nu har jag kommit över det där och är nöjd med att älska mig själv, säger Charlene Keys, som är Tweets riktiga namn.

Tweet kämpade länge i motvind med sin karriär, men fick den slutgiltiga skjutsen fram av vännen Missy Elliot. Hennes genombrott blev en riktig framgångssaga om kampen från botten till den absoluta toppen. När hon ser på sitt liv idag är hon glad över det hon lyckats åstadkomma med sin musik.

- För mig har succén inneburit möjligheten att skriva låtar, vilket var väldigt terapeutiskt. Dessutom har jag kanske lyckats hjälpa någon genom min musik. Det är succé för mig, inte Grammys, pengar och bilar. Succé är att kunna beröra någon med sin musik.

Musikaliskt präglas "It´s me again" av Missy Elliots vassa produktion. Man har också blandat in instrument som flöjt, orgel och blås som för tankarna till mexikanska mariachiband, i ljudbilden. Men framför allt är albumet mer dansorienterat med mindre tyngd på ballader.

- Missy och jag kände att musik saknar något i dag, kanske själva själen. Så vi fokuserade på att få albumet att låta som en gammal vinylskiva och försöka ta med folk tillbaka till Motown-eran. Så det är därför man hör en skrapig skiva i bakgrunden till varje låt.

Bland låtar om lycklig kärlek och vägen till varje mans hjärta finns också duetten "Two of us" med Tweets 15-åriga dotter Tashawna. Dottern verkar också sugen på en sångkarriär, enligt Tweet, som dock ställer sig lite avvaktande till det så länge.

- Jag ser att det finns i hennes ögon, men det här jobbet innebär en hel del ansvar. Hon vill inte kliva upp och gå till skolan på morgonen, så hur skulle hon klara att gå igenom 23 intervjuer på en dag? Men om hon vill göra det när hon blir äldre kommer jag att stödja henne till 100 procent.

Vilket råd skulle du då ge henne?

- Att vara sann mot sig själv och musiken. Att vara ärlig, finslipa sina kunskaper och aldrig kompromissa med någonting.

(PM)

Anna Hedlund

Mer läsning

Annons