Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus & Brasse blir bittra komiker

Annons
De har gjort legendariska revyer och lärt flera generationer svenskar att läsa. Nu står Magnus Härenstam och Brasse Brännström återigen på samma scen, som ett bittert gammalt komikerpar i pjäsen "Muntergökarna".

- Beatles fick man aldrig ihop igen, Abba vill inte - men nu är Magnus & Brasse tillbaka, säger Magnus Härenstam.


Det har gått mer än 20 år sedan de gick skilda vägar, men dynamiken är den samma. Brasse Brännström är lågmäld och avslappnad, Magnus Härenstam jovialisk och med stora gester. Bara yttre ting skvallrar om åren som gått - grånat hår, en något större midjemått och läsglasögon.

I 16 år utgjorde de den omåttligt populära komikerduon Magnus & Brasse och satte outplånliga spår i den svenska folksjälen med revyer, filmer, tv-underhållning och inte minst barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" som har etsat sig fast i de flesta 70-talisters hjärtan.

- Det hänger fortfarande i. Det är inte alldeles sällan som jag går på stan och det kommer någon förälder som drar i sitt barn och pekar och säger "titta där kommer Magnus & Brasse", säger Brasse Brännström.

I mitten av 80-talet bestämde de sig för att Magnus & Brasses dagar var räknande och sedan dess har de arbetat på varsitt håll. Men vänskapen har bestått och de har allt som oftast setts sittande i ett hörn på fester och pratat om hur kul det vore att jobba ihop igen. Men inte förrän nu har tillfället dykt upp, med Neil Simon-pjäsen "Muntergökarna".

- Vi har aldrig varit sugna på att göra samma grej en gång till. Skulle vi göra något på äldre dagar skulle det vara ett möte på helt andra villkor. Nu ska vi mötas för första gången som skådespelare, vi gestaltar helt andra personer än Magnus & Brasse. Förut, oavsett vad vi gjorde för sketcher, så var vi Magnus & Brasse - Magnus & Brasse som flygare, Magnus & Brasse som kirurger, Magnus & Brasse som slogs med hatten, Magnus & Brasse i barnprogram, Magnus & Brasse på krogen. Nu är det två separata personer, säger Brasse Brännström.

- Två roller som vi ska spela, det är det som har utmanat oss, säger Magnus Härenstam. Vi har gett oss den på att vi ska vara skådespelare och det har vi inte varit förut. Men förhoppningen är att vi har växt till lite grann i kunskap genom de här åren så att vi kan axla de här rollerna som är kolossalt bra.

"Muntergökarna" handlar om två åldrade komiker som har arbetat tillsammans i 43 år. För tolv år sedan fick den ene nog och gick i pension, men eftersom de varit en duo så länge är de beroende av varandra för att vara roliga, och den som blir kvarlämnad måste kämpa bittert för att överleva.

- Han försöker få lite enklare reklamjobb men det blir lite problematiskt eftersom han aldrig kommer ihåg vad produkterna heter. Han är väl inte riktigt ett hett namn i branschen, men han kräver hela tiden att han ska få gå på auditions för "Grease" och "Vivagina", säger Brasse Brännström.

En brorson bestämmer sig för att återförena de forna kumpanerna för en tv-show om klassisk humor, med oanade konsekvenser som följd. Brorsonen spelas av en man i ropet - komikern, programledaren och proffshäcklaren Mikael Tornving.

- Jag tycker att det är fantastiskt kul, säger han. Jag växte upp med Magnus & Brasse, "Varning för barn"-skivan har jag nog spelat sönder. De senaste åren har jag stött på dem ibland och hejat respektfullt. För mig är det också väldigt kul att få stå på scen för jag är ju inte skådespelare.

Förutom tre ännu hemliga skådespelare gör även Anki Lidén en roll i föreställningen.

- Jag har filmat med både Magnus och Brasse tidigare. Kärlekspar har vi varit, både Magnus och jag och Brasse och jag, säger hon men vill inte avslöja något om sin roll.

Magnus Härenstam och Brasse Brännström är väldigt noga med att poängtera att de inte spelar sig själva, att deras egen relation inte har några likheter med de bittra komikernas på scenen. Men har pjäsen fått dem att inse hur det kunde ha gått om inte hade lagt ner duon?

- Det insåg vi redan när vi bestämde oss för att vi skulle göra så, säger Brasse Brännström. Pjäsen är möjligtvis en bekräftelse på att vi gjorde rätt.

"Muntergökarna" får premiär på Chinateatern i Stockholm den 14 september. (PM)


Arvet efter Magnus & Brasse:

Just nu vimlar det av komiska radarpar i Magnus & Brasses anda. Vi lät originalen kommentera tre av tronföljarna:

* Fredrik Wikingsson och Filip Hammar

Brasse: "Jag har sett "Hundra höjdare". De är kul, lite plumpa ibland kanske. Men bitvis lite kul."

Magnus: "Och de har väl skrivit en bok också? Men jag har inte något riktigt förhållande till dem, det måste jag säga.

* Peter Magnusson och David Hellenius

Magnus: "Det är killarna som kör "Hej baberiba" och hade en krogshow som min dotter Smulan var inblandad i. De är inte så dumma alls. De gör mycket imitationer."

Brasse: "Det kunde vi inte göra ett dugg."

* Anders Johansson och Måns Nilsson

Brasse: "De är roliga. Och de står sådär som vi stod, vi hade aldrig några scenerier. Vi stod otryggt och hade känning av varann, bara."

Magnus: "Jag känner en stor förtjusning över deras oerhörda tafflighet. De har den barnsligheten som präglade vår tidiga - äh, hela vår karriär."

Mer läsning

Annons