Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Carlson ger liv åt Elvis-klassiker

American Sound Studio Band-69 med Magnus Carlson, Stephen Ackles & The sweet inspirations Mondo, Stockholm (tisdag)

Annons
Elvis lever? Nja, det är som bekant föremål för diskussion, men en sak är säker Magnus Carlson lever. Weeping Willows sångare är som fisken i vattnet när det gäller att tolka Elvis Presley, framför allt den period då \"The King\" var kvalitetsmässigt störst, i slutet av 60-talet.
1968 gjorde Elvis sin bejublade comeback, och året efter spelade han in skivan From Elvis in Memphis. Förmodligen hans bästa skiva, även om jag inte hört de drygt 400 album som enligt uppgift finns.
På denna milstolpe kompades rockkungen av American Sound Studio Band-69, som består av Reggie Young, Bobby Wood, Mike Leech, Bobby Emmons och Gene Chrisman. Samma gäng har nu åkt runt på en Skandinavien-turné, tillsammans med Elvis originalkör The sweet inspirations.
Lokala artister har fått äran att sjunga låtarna som spelades in. På de två Sverige-spelningarna i Uddevalla och Stockholm fick Weeping-Magnus erbjudandet, och efter viss tvekan (det var ju trots att legender han skulle uppträda med) tackade han ja.
Och det var tur, för Magnus Carlson är avgjort Sveriges bästa sångare, och som klippt och skuren att sjunga klassiker som Suspicious minds, In the ghetto, Rubberneckin\' och Stranger in my own hometown. Det är helt enkelt en ren njutning att höra honom ta ton.
Dessvärre delade han sången med norsk-amerikanske Stephen Ackles, som visserligen kan sjunga, men är en renodlad härmapa. Han lägger inte till nåt eget uttryck, utan satsar på att låta så lik Elvis som möjligt, och det är ju som alla vet omöjligt. Ingen kunde sjunga som Elvis, så är det bara.
Dessutom såsar musikerna till under Ackles ledning, och då låter de mest som coverbanden på Espan.
Men när det är Magnus Carlsons tur att sjunga höjs temperaturen avsevärt. Det syns även på bandet och kören som vaknar till, och publiken jublar förstås högt åt herr Carlsons vokala insatser. Det är kort och gott världsklass. Men sen är det Ackles tur igen, och då blir det trist igen.
Elvis Unlimited i Uddevalla, som arrangerar Elvis-showerna, bör låta Magnus Carlson få hela ansvaret på nästa turné; för en sådan borde det bli. Då är full pott ett givet betyg.

Mer läsning

Annons