Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma Andersson tävlar om Carnegie Art Award

Annons
Karin Mamma Andersson och Jan Håfström tävlar om det prestigefulla Carnegie Art Award 2006. De är, tillsammans med fyra andra svenska konstnärer, nominerade till konstpriset som delas ut den 29 september i Oslo. Vinnaren får en miljon kronor, andrapristagaren 600 000 och tredjepristagaren 400 000.

Allt som allt är 21 nordiska konstnärer nominerade. De svenska deltagarna är alla välkända i konstvärlden. Jan Håfström, har just nu en utställning på Nationalmuseum i Stockholm där hans verk jämförs med 1700-talskonstnären Carl Gustaf Pilos målningar. Karin Mamma Andersson representerade för två år sedan Sverige på Venedigbiennalen. Tecknaren Maria Lindberg, videokonstnären Magnus Wallin, målaren Henrik Samuelsson och Sirous Namazi som har gjort flera uppmärksammade konstinstallationer har också utställningar på gång just nu.

Vinnaren offentliggörs i slutet av juni. En utställning med samtliga nominerade turnerar mellan Nordens huvustäder och London och Nice från hösten 2005 till våren 2007. I Sverige visas den på Konstakademien i Stockholm från den 2 december. (PM)

Mer läsning

Annons