Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man är väl inte mer än apa

Annons
Vi har ett talesätt, jag och en kompis. När nån av oss beter oss lite sådär omoget, typ dricker sju öl för mycket, eller säger nåt korkat, eller som förr i tiden, om man roade sig med en eller flera damer samtidigt, då kommer den; kommentaren, gärna i kombination med ett snett leende: \"Man är väl inte mer än apa\".
Nu har det blivit ett uttryck som fått kuslig aktualitet.
För feministerna, åtminstone de mest extremt rabiata, med Roks ordförande Ireen von Wachenfeldt i spetsen, säger att ALLA män är djur.
Jaha. Det visste vi väl. Men det är kvinnorna också, även ni i Roks. Inbilla er inget annat. Det är bara så att av någon, än så länge oförklarlig, anledning har människan fått en begåvning aningen högre än alla de andra arterna.

Inte för att det märks så vansinnigt mycket, ofta beter vi oss värre än djur. Plågar och mördar för nöjes skull, krigar, smutsar ner miljön på flit, kör på fyllan, stjäl andras saker, och ... ja det räcker väl där.
Många av de andra, \"lägre\" varelserna, gör inte sånt. De är på många sätt schystare, ärligare; törs jag säga - humanare?
Ok, visst har mänskligheten skapat finfina saker som litteratur, musik, bilar, telefoner, mikrovågsugn, you name it.
Men vi är svaga, och har lätt att falla för det enkla, extrema budskapet.
Och det är farligt, vare sig det gäller nazister, rasister, muslimer, Knutby - eller feminister.
Så nu sitter jag här, och väntar på att en idiot våldtar eller spöar på en kvinna, och till sitt försvar säger \"ja, men vadå, jag är ju bara ett djur\".

För i en osund hjärna går beteendet att rättfärdiga, på grund av Wachenfeldts tanklösa yttrande; hon menar ju att det ligger i mannens natur att bete sig på det viset.
Det sorgliga är ju att Roks, som gör ett fantastiskt jobb då de skyddar kvinnor och barn från våldsamma män, smutsas ner av en sån kommentar.
På samma sätt som Högsta Domstolen lider skada, när de låter den sexdömde domaren behålla jobbet. HD:s högsta chef Bo Svensson skojar till och med om saken i DN, och säger att domaren skulle kunna vara en tillgång i sexköpsmål \"... man kan ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet.\".
Sen skrattar högste chef Svensson.
När Roks och HD:s överhuvuden låter såna grodor hoppa ur sina käftar, så lär det ta lång tid innan nån tar dem på allvar igen.
Så konstigt att jag förstår det, ni förstår det, men de som bestämmer, de fattar ingenting.
Men de är väl inte mer än apor, de heller.

Några som är rätt bra på apa sig är The kristet utseende, som igår äntligen blev klara för gatufesten. Kan bli årets roligaste konsert i Sundsvall. Över huvudtaget är Stations-grejen det bästa som hänt gatufesten på år och dag. Fler artister tillkommer sägs det. Törs man hoppas på Tough Alliance och Peshi?

Mer läsning

Annons