Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man åtalad för mord på holländsk filmproducent

Annons
Rättegången har inletts mot den man som misstänks för mordet på den holländske filmproducenten Theo van Gogh, uppger nyhetsbyrån AP. Den 27-årige mannen är åtalad för att ha attackerat Theo van Gogh på en gata i Amsterdam i november förra året och skjutit honom upprepade gånger. Därefter ska han ha fäst ett meddelande med en kniv på den döda kroppen. Meddelandet innehöll bland annat hot om fler attacker.

Den åtalade var mycket tystlåten när rättegången inleddes och meddelade genom sin advokat att han inte ville ha något försvar. Enligt åklagaren binds han till brottet av ögonvittnen och DNA-bevis. Mannen är muslim och enligt ett vittne, en professor i islamisk kultur, såg den åtalade sig som Guds instrument när han utförde mordet.

Theo van Gogh, en avlägsen släkting till konstnären Vincent van Gogh, var kritisk mot islam och hade strax innan mordet producerat en film som skapade upprörda känslor bland många muslimer. Efter mordet startade en våg av attacker mot moskéer och några få hämndattacker mot kyrkor. (PM)

Mer läsning

Annons