Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många äro kallade - få är utvalda

/

Annons
Integritet en av de mest åtrådda egenskaperna en människa kan ha. Kanske för att den är så svår att behålla. I nöjesvärlden kanske mer än nån annanstans, eftersom de flesta kändisar är så påpassade. Det är ju så lockande att tumma på heder och samvete om man får synas och höras mer, spelas oftare, älskas ännu mera.
Integritet är ett karaktärsdrag som de allra flesta dokusåpadeltagare totalt saknar. De gör vad som helst för att synas mer, få en rubrik i skvaller- eller kvällspress, och få jobb som ölkranare på lokala sportpuben i Örkelljunga eller pizzahaket i Örebro. Eller för all del i Sundsvall. Alldeles för många tv-nollor har passerat revy på stadens krogar genom åren.

I musikvärlden är det också många artister som fjantat sig i Söndagsöppet, Bingolotto och ännu värre program, bara för att sälja en skiva till. Och visst, det är upp till dem, för visst är deras jobb att sälja skivor. Men till vilket pris? Jag måste säga att mitt förhållande till David Bowie blev en smula ansträngt efter att han medverkat i Bingolotto.
Men så finns det artister som aldrig ger vika, aldrig ruckar på sin övertygelse. Och det är såna som man alltid måste älska, om inte annat för att de gör precis vad fan de själva vill.

Som Bob Dylan. Visserligen tyckte jag och många med mig att han mörbultade flera av sina klassiker vid senaste Stockholmsbesöket, valde fel låtar, och vägrade vara du och bror med publiken.
Men ändå, han gör som han vill. Det är hans låtar, som han får behandla efter eget tycke och smak. Om han inte känner sig färdig med en låt, eller vill hitta nya sätt att tolka den, eller spela den på, så är det väl upp till honom? Så säga vad man vill, men det är integritet, och det, mina vänner, är respekt.
Neil Young är en annan gubbe som struntar i fansens och skivbolagens önskningar och krav. Han blev till och med stämd av sitt skivbolag för att han gjorde skivor som inte lät \"Neil Young-ska\". Respekt.

I Sverige har vi den oförvitlige Lasse Winnerbäck, som vägrar tala med media, och på så sätt står emot påtryckningar. Vill man veta nåt om honom får man läsa på hans sajt. Lika för alla.
Ett annat band är Bob hund, som aldrig nånsin ställt upp på tramsgrejer i media. Som väntade länge och väl med att göra intervjuer, för att lyssnarna skulle kunna bilda sig en egen uppfattning genom deras musik och liveframträdanden.
Och i dagarna har en annan artist med integritet släppt en skiva. Jag talar förstås om Thåström. I pressmeddelandet till albumet Skebokvarnsv. 209 står det bara \"Thåström gör inga intervjuer\". Vissa kanske tycker det är dålig stil mot fansen, men vad ska han egentligen säga som inte redan sagts och gjorts? Varför skulle han bli misshandlad i nån snuttifierad text i Aftonpressen, eller två minuter i TV4? Va?
Nej, köp skivan istället, (som för övrigt är magisk, kanske hans bästa sedan Ebba Gröns dagar), så får du veta mer om honom än i en slarvig artikel eller dito tv-inslag.

Mer läsning

Annons