Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många gamla filmer skulle bli bra spel

När nyheten kom att Scarface, Dirty Harry och Gudfaderns skulle bli tv-spel, kändes det som en början till en ny fas inom tv-spelsindustrin.

Annons

När nyheten kom att Scarface, Dirty Harry och Gudfaderns skulle bli tv-spel, kändes det som en början till en ny fas inom tv-spelsindustrin. Det börjar ta slut på originalidéer; licensspelen är här för att stanna. Och nu ryktas det dessutom om att Taxi Driver blir spel. Självklart finns chansen att alla dessa blir bra spel, men risken är stor att spelen inte blir lika genomarbetade. Det säger sig självt att en egen idé som är genomarbetad från början till slut blir bättre.Samtidigt öppnar det upp för en hel del intressanta titlar. För det är självklart, att det vi ser nu bara är en början på en kapplöpning mellan spelföretagen. Det gäller att snappa upp rättigheterna på gamla kultfilmer innan någon annan snor dem mitt framför näsan på dem.
Det finns en del gamla rullar som skulle göra sig bra som spel. Jag skulle till exempel vilja spela Clintans rollfigur Joe i Den gode, den onde och den fule. Jag lovar, det kommer.Eller varför inte kämpa för att klara sig helskinnad ifrån freaksen i Den sista färden? Det lovar jag inget om, men varför inte? Appropå Burt Reynoldsm, det är ju närmast märkligt att inte The Cannonball Run har blivit spel än. Det vore ju ett helt lysande koncept. Slagskott! Herregud, vilket spel! Att både få coacha, slåss och spela hockey.
Det är roligt att leka med tanken , jag vet. Men i förlängningen kan det bli tråkigheter. Om detta blir en verklighet kommer originalidéerna att bli färre. Ingen tvekan om det. För det måste både vara billigare och snabbare att börja från 5 än 0. Det vill säga: att man har storyn, konceptet och karaktärerna klara redan. Spelföretagen vill ju i slutändan tjäna pengar och om man kan göra det på enklast möjliga sätt, så kommer man att göra det.
Slutligen får vi alltså en spelindustri som följer musik- och filmbranschen. Skillnaden med spelbranschen är att det krävs pengar för att göra ett bra spel. Det räcker inte med ett gäng idealister som sitter med en riktigt bra undergroundidé. De kommer att ligga ohjälpligt efter alla andra.Stora varumärken som Zelda, GTA, Final Fantasy, Meta Gear Solid och Halo kommer med all säkerhet finnas kvar. Men frågan är om det kommer att finnas personer som vågar satsa på lite annorlunda spel, som till exempel Sony gjorde med Ico för några år sedan.
Det är en aning nattsvart och möjligen också orealistisk bild som målas upp, det är jag medveten om. Men när det gäller miljardindustrier så blir man sällan förvånad; korkade och kortsiktiga beslut tas varje dag.

Mer läsning

Annons