Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankell tillbaka i brottens värld

Annons
Under sin tid i Afrika har Henning Mankell sett döden i aids på nära håll. Han har skrivit debattartiklar och en ungdomsbok om katastrofen. Nu vill han engagera sin miljonpublik i frågan med thrillern "Kennedys hjärna".


Henning Mankell har ofta fått beröm för sin förmåga att göra spänningsromaner av brännbart aktuella ämnen. Med miljontals läsare har han dessutom fått makten att väcka medvetenhet om frågorna han brinner för.

- Allt jag skriver måste börja i en fråga. Något jag själv undrar över. Det som styr mig är vreden över att varje dag vakna till känslan av att vi lever i en förfärlig värld och att så mycket av det förfärliga är helt onödigt. Vi kunde redan ha löst en massa problem. Vi har resurserna, men vi väljer att inte göra det.

Henning Mankell syftar på hur klyftan mellan en rik västvärld och den fattiga tredje världen visar sig i aidskatastrofens utbredning. Under åren han bott i Afrika har han flera gånger sett människor döende i aids och tycker att västvärlden borde ägna katastrofen samma engagemang som tsunamikatastrofen.

Han är på tillfälligt besök på lilla Leopardförlaget i Stockholm, där han själv är delägare och hans egen utgivning är själva ryggraden. Snart väntar sommarhuset på Fårö och slutarbetet på en ny pjäs om flyktingar som hans fru Eva Bergman ska sätta upp på Dramaten nästa år. Det här året har han nöjt kunnat kamma hem nya framgångar som internationell bestsellerförfattare. Just nu ligger "Efter frosten" trea på den brittiska försäljningslistan över översatt litteratur och den brittiska branschtidningen Bookseller listar honom som den hetaste författaren.

Hans böcker filmatiseras i en takt som aldrig förr. Wallanderromanen "Steget efter" med Rolf Lassgård i huvudrollen har biopremiär den 26 juni. Samtidigt spelas 13 nya Wallanderfilmer in i Ystad med Krister Henriksson i huvudrollen. Den första av dem hade premiär i vintras.

- Jag var där nere i förra veckan och såg en ny film som nästan var klar. Det såg väldigt bra ut. Det är en obehaglig historia, men som känns viktig, Den handlar om vad vi gör med våra barn.

Nu har även brittiska BBC fått upp ögonen för Mankell. "Danslärarens återkomst" ska göras i en ny filmatisering. Skådespelarna är britter, men filmen spelas in i Ystad.

-- Det känns väldigt kul. Det är ett seriöst projekt med bra personer inblandade, säger han.

Sedan han satte punkt för sin thrillerserie om kriminalkommissarie Kurt Wallander har Henning Mankell presenterat tre nya detektiver. I "Efter frosten" tog Wallanders dotter Linda över, i "Danslärarens återkomst" introducerade han kriminalinspektör Stefan Lindman och i "Kennedys hjärna" söker Louise Cantor, en arkeolog i övre medelåldern, efter sanningen. Men varken hon eller de andra två ska få långa serier.

- - Nej, men samtidigt blir ju alla ens gestalter en sorts familj som har ett direkt eller indirekt förhållande till varandra. Jag lockades av att använda en arkeolog den här gången eftersom de pusslar bland skärvor och försöker återskapa helheter av fragment.

I "Kennedys hjärna" hittar Louise Cantor sin son död i hans lägenhet. Hon vägrar att acceptera polisens slutsats att överdosen sömnmedel tyder på självmord. Mitt i den djupa sorgen börjar hon undersöka vad som har hänt sonen och upptäcker att han hade ett liv hon inte kände till. Spåren bär ut i Europa och vidare till södra Afrika och till suspekta forskningsstationer där människor behandlas som djur i den cyniska jakten på ovärderliga mediciner och vacciner.

Myterna kring aids och dess ursprung är redan berättade med de mest fantastiska konspirationsteorier. Henning Mankell riktar in sig på den pågående jakten på motmedel och vacciner. Han jämför det med 1800-talets guldfeber i Klondyke.

-- För dem som kommer först med ett nytt vaccin handlar det om enorma summor. Visst är sökandet efter botemedel bra, men samtidigt är vägen dit fruktansvärt hänsynslös. Vi vill ha de här medicinerna, men kan vi acceptera de metoder som används?

Den fantasieggande titeln "Kennedys hjärna" syftar på den skjutne John F Kennedys hjärna som försvann till synes spårlöst efter obduktionen. Alla spår sopades undan.

- Vi lever i ett samhälle där det pågår en tvekamp mellan dem som vill dölja och dem som vill plocka fram. Det begås ju stora övergrepp i det tysta hela tiden som aldrig når tidningssidor. Det kan vara massakrer eller att man använder folk som försökskaniner. Det är övergrepp som kan jämställas med mord. Då är det nära till hands att se det som en brottslig värld vi lever i. (PM)

Mer läsning

Annons