Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria full of Grace

Maria full of grace är en mäktig film i all sin enkelhet. Eller snarare enskildhet.

Annons
Utan ambition att ge någon slags helhetsbild av knarksmuggling från Colombia till USA koncentrerar sig filmen på en enda flickas öde. Resultatet av detta lilla perspektiv blir stort, men inte helt problemfritt.
17-åriga Maria försörjer sin familj genom att rensa och packa blommor. Arbetsvillkoren är usla och innerst inne är Maria dessutom något av en rebell. Hon är visserligen tystlåten, men vill bestämt gå sin egen väg i livet. Det är därför bara en tidsfråga innan hon slutar sitt arbete.
Utan försörjning antar hon ett erbjudande om att föra in heroinkapslar till USA. I magen.
Som en sömngångare går Maria genom processen att fasta några dagar inför resan, svälja otäcka mängder heroin, flyga från Bogotá till New York, tömma magen, och till sist överlämna kapslarna hon själv fått rengöra.
Filmen är fascinerande i sin detaljrikedom. Tempot i klippningen tjänar berättelsen väl. Catalina Sandino Moreno övertygar som Maria och Joshua Marstons regi är mogen, trots att det här är hans långfilmsdebut (han har även skrivit manus).
Filmen är rakt igenom intressant, men förutom i ett par scener frammanar Maria full of grace inget känslomässigt engagemang. Hur nu det går ihop.

Mer läsning

Annons