Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mariah, Kanye - och Bebo - nominerade till Grammys

Annons
Mariah Carey, John Legend och Kanye West har fått flest nomineringar till årets Grammygala. Trion har åtta chanser var att vinna priser. Även svenskkubanske pianisten och orkesterledaren Bebo Valdès är nominerad till en Grammy för plattan "Bebo de Cuba".


2005 var året när Mariah Carey slog tillbaka mot alla som hade dömt ut henne som en föredetting ett par år tidigare. Med plattan "The emancipation of Mimi" och låten "We belong together" kom hon tillbaka med full kraft och är nu nominerad i åtta kategorier på Grammygalan. Både plattan och låten har chans att vinna priser.

Det är bara soulsångaren John Legend och rapparen Kanye West som kan matcha Carey. Legend är bland annat nominerad som Bästa nykomling medan West kan ta hem vinsten i kategorier som Bästa album (för "Late registration") och Årets bästa låt (för "Gold digger"). Andra artister som har fått många nomineringar är 50 Cent, Gwen Stefani, U2 och Bruce Springsteen.

Årets mesta svenskanknytning står 87-årige Bebo Valdès för. Han är sedan länge bosatt i Brandbergen i Stockholm, men hans plattor uppmärksammas ständigt internationellt. Tre Latin Grammys har han förärats för sin musik. Den här gången har han chans att vinna i kategorin Bästa traditionella tropiska latinoalbum.

Den svenske låtskrivaren Max Martin har skrivit låten "Since U been gone" som Kelly Clarkson har nominerats för i klassen Bästa kvinnliga vokala insats i en poplåt. I just den här kategorin är det dock sångerskan som går hem med hela äran, inte låtskrivaren. En annan svenska, operasångerskan Anna Larsson, är inkluderad i en nominering i klassen Bästa operainspelning. Det gäller Richard Strauss "Daphne" som de västtyska radiosymfonikerna har spelat in.

Årets Grammygala hålls i Los Angeles den 8 februari. (PM)

Mer läsning

Annons