Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marion Raven går sin egen väg

/
  • Nyligen spelade Marion Raven i Japan. Det var första gången hon spelade tillsammans sitt band och japanerna var som galna under spelningarna, berättar hon. Foto: Warner

Sina 21 år till trots är norska Marion Raven redan en veteran i musikbranschen. Som 14-åring släppte hon sin första skiva med bandet M2M.
Nu kommer solodebuten Here I am. Samarbetspartner är bland andra Max Martin och Cardigans Peter Svensson.

Annons
Marion Raven erkänner att hon lever sin barndomsdröm just nu. Hon bor i en egen lägenhet i New York, debutskivan på ett stort amerikanskt skivbolag släpps i dagarna och hon håller på att repa med sitt band för att ge sig ut på turné. För många unga människor skulle en sådan tillvaro lätt kunna stiga dem åt huvudet. Men Marion Raven står stadigt med båda fötterna på jorden.
Visst lever jag ett fantastiskt liv men det är viktigt för mig att jag får fortsätta med musik resten av mitt liv. Jag vill inte vara en person som har en flashig video på MTV och sedan är det över. Jag vill ta tid på mig och hinna leva ett liv däremellan för att ha något att skriva om också, säger Marion Raven.
Efter att karriären med M2M var över tog det bara ett par månader innan hon blev erbjuden ett solokontrakt av det amerikanska jättebolaget Atlantic. Under de månaderna hann hon med att plugga lite matte men även oroa sig över den framtida karriären. Pamparna på skivbolaget var dock inte beredda på en tjej med integritet som ställde krav.
Det är så vanligt att skivbolagsfolk kollar på vad som funkar och försöker kopiera det. Om Ashley Simpson är het så ska jag tydligen klä mig som hon och använda samma producenter. Men jag sa: "varför ska jag vara hon när jag kan vara mig själv"? De blev nog lite chockade i början men jag tror att de har vant sig nu, säger Marion Raven och skrattar.
Hon befinner sig just nu i Stockholm, ett stopp på hennes promotionturné i Skandinavien. Och det var i den svenska huvudstaden som formerna till Here I am stöptes.
Jag åkte till Stockholm för att skriva låtar och Max Martin och hans kollega Rami på Cheironstudion fick höra att jag var i stan och bjöd in mig.
De provade på att skriva en låt tillsammans. Resultatet blev lyckat och ledde till ytterligare ett låtsamarbete, och så vidare. Till slut var halva plattan inspelad i Stockholm. Men antalet samarbeten på plattan stannar inte där.
En dag kom Peter Svensson från Cardigans till studion och spelade upp en låtidé. Vi skrev färdigt den tillsammans och det blev Little by little som finns på skivan. Det kom och gick så många kreativa personer i studion hela tiden, säger Marion Raven.
Det mest osannolika samarbetet är dock det med Mötley Crue-basisten Nikki Sixx. De två träffades backstage efter en Mötley Crue-spelning i Oslo och han frågade helt enkelt henne om hon ville skriva låtar ihop med honom.
Hon tackade ja och reste till Los Angeles. Resultatet blev rockiga Heads will roll.
Det var lite nervöst, man visste ju vilket rykte han hade. Men han var en så snäll och fin person så det gick jättebra. Det som var mest intressant var att han skrev sina låtar på basen. Det var jättekul, tyckte jag. Han gillade verkligen titeln men det var väl ganska väntat, ha ha.
Texterna på Here I am handlar nästan uteslutande om ett kraschat förhållande. Hon säger att det känns lite som en skön revansch mot killen som krossade hennes hjärta men att hon känner sig lite orolig över att skivan blev för personlig.
Skivbolaget tyckte att vissa texter var lite väl mörka. Men jag kan bara skriva om sådant som betyder något för mig. Annars blir det inte äkta och ärligt. Och jag hoppas och tror att folk kommer att ha lätt för att känna igen sig i mina texter.
Inledningsvis koncentrerar sig Marion Raven på den skandinaviska marknaden. Men sedan väntar USA och resten av världen. Men hon har ingen brådska. Hon vill långsamt bygga upp en stabil karriär.
Det känns jättekul med Sverige eftersom det här till stor del är ett svenskt projekt. Jag vill uppträda, det är det jag lever för. Men man måste ge det tid. Man ska inte mjölka en ko för snabbt, som vi säger i Norge. (PM)

Mer läsning

Annons