Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin tar ett spadtag för Ukrainas barn

Annons
Från glitter och glam i schlagerbubblan tog Martin Stenmarck på torsdagen en busstur ut i den ukrainska verkligheten. Som ambassadör för SOS Barnbyar tog han det första spadtaget för Ukrainas första barnby.


- Jag tycker att det är ett bra tillfälle att locka med pressen med på en sak som jag värnar för efter att ha ställt upp på pressens villkor i flera dagar, säger han.

Bussen stannar först vid ett kommunalt daghem där Martin Stenmarck får träffa 10-årige Simon, som får en Tre Kronor-tröja av svensken.

Det bär vidare ut i en skog tre mil norr om Kiev. Där ska en svenskfinansierad SOS-barnby byggas. Hösten 2006 beräknas den vara färdig. Att bygga byn och säkra driften i fem år kostar 17 miljoner kronor och det är tänkt att alla barn i byn ska ha en svensk fadder. Det mesta är insamlat, men Stenmarck hoppas att hans besök ska locka fler bidragsgivare.

Än är det bara en glänta i skogen där Stenmarck sätter ner spaden i marken.

- Här ska det bo barn med många olika sorters tragiska öden. Jag har tidigare besökt två barnbyar, i Lettland och i Kina. Vad som är så fantastiskt är att de verkligen fungerar, att pengarna man ger kommer till nytta och att det finns sådan glädje där, säger Martin Stenmarck.

Han och hans familj har ett fadderbarn, en flicka, i Nicaragua.

- Vi hoppas kunna åka dit och hälsa på henne senare i år eller nästa år.

Kvällen före mötte Martin Stenmarck en av sina hårdaste konkurrenter, den svenska artistkollegan Helena Paparizou, som tävlar för Grekland. De visade ömsesidig respekt för varandra och berättade att de gärna såg den andres låt som segrare om de inte själva vann.

- Helena är grymt imponerande. Grekland har en fruktansvärt effektiv organisation och Helena levererar. Jag är övertygad om att hon är bland de tre i topp i finalen.

Helena Paparizou ville inte vara sämre:

- Det är den bästa svenska låten på länge. Martin gör en musikalaktig låt, och han är ruskigt bra som musikalartist. Han är ensam i finalen med den typen av låt. Jag håller verkligen tummarna för honom.

Torsdagens semifinal följde Martin Stenmarck på tv från hotellet. För honom väntade en lång natts sömn före fredagens viktiga genrep inför lördagens tävling.

- Nu börjar jag jobba på allvar. På fredag går jag på 70 procent och på lördag på 100. Det kommer att vara en markant skillnad mot tidigare, säger Martin Stenmarck. (PM)

Mer läsning

Annons