Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martins showstopper räckte inte

50, 70, 85...100 procent. Martin Stenmarck hade lovat maxprestation till finalen i schlager-EM. Visst! Självsäkerheten lös kring hans \"Las Vegas\"-show från scenen i Kiev på lördagskvällen.
Men det räckte inte, Sverige slutade på 19:e plats och vi får kvala för att komma till final nästa år

Annons
Om Eurovision Song Contest hade avgjorts på framförandet skulle Martin Stenmarck haft få konkurrenter. Åtminstone bland de manliga artisterna som stod kvar som stela pinnar när den svenske entertainern spurtade. Tillsammans med kvällens andra svenska deltagare Helena Paparizou tillhörde han fullblodsproffsen på den färgstarka scenen i Sportpalatset.

Martins blick gick rakt in i tv-rutan och han lyckades fånga det flygande mikrofonstativet till publikens jubel. Det där lilla extra som saknats under repetitionerna fanns där när det som bäst behövdes.

Helena Paparizou hade gått genom repetitionerna med ett intensivt nummer som hon satt lika säkert varje gång och i final funkade allt som planerat ännu en gång. Göteborgsgrekiskans nummer var fyllt av grekisk dans och och så många finesser att det nästan blev för mycket av det goda.

Trumdunket låg tungt över arenan. Fjolårets segrare och Ukrainas stolthet Ruslana fick med eldkastare i handen chansen att slå an tonen innan tävlingen började. Men hennes vilda danser från förra året dök upp i flera av tävlingslåtarna. Ungern, England, Makadonien, Frankrike och Grekland var några av länderna som kombinerade etnorytmer till aerobicssvettig dans.

Men allra tyngst dundrade rytmerna när Rumäniens Luminita Anghel & Sistem bankade fram sin enkla eurotechno inspirerade låt \"Let me try\". Den var tv-publikens favorit i omröstningen i semifinalen.

Efter årets festival kan det vara dags att sluta tala om schlagerfestival. I årets tävling hade rocken större plats än någon gång förr. Moldavien lät gammelfarmor banka in takten i deras framgångsrika premiär i tävlingen och norske sångaren Glam i Wig Wam pumpade fram Norges kanske framgångsrikaste bidrag på tio år. Med revolutionsorange flagga vid mikrofonstativet flörtade han med den ukrainska publiken.

Ledningen för Eurovision Song Contest har kämpat för att tygla Ukrainas vilja att göra sändningen till en kombination av turistbroschyr och politisk manifestation. Det lyckades sådär. Inför Ukrainas bidrag visades propagandabilder från revolutionen i vintras till publikens jubel. När protestrockarna Greenjolly klev upp på scen för att sjunga kampsången från Decemberrevolutionen var det med handbojor på dansarna och orange tröjor. Att bandet tvingats ändra texten förändrade ingenting.

När denna text publicerades var det ännu inte avgjort vem som vann tävlingen. Men Martin Stenmarck lovade strax före tävlingen att han, om han vann skulle genomföra en svensk klassiker, det vill säga ett Vasalopp, en Vansbrosim och ett Lidingölopp. (PM)

Mer läsning

Annons