Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massivt musikaliskt finlir på Pipeline

/
  • Vincent Jedselius har hittat rätt med sina senaste sånger.
  • Ellen Sundberg spelade låtar från båda sina skivor under konserten.
  • Duon Blomma med Emma Scherdin och Lovis Åkerström har potential att snart få en stor hit.

Konsert Pipeline
Torsdag 12 mars
Ellen Sundberg, Vincent Jedselius, Blomma

Annons

Det är tre både lika och olika band som tar sig an Pipelines scen på torsdagen. Helheten blir en väl använd konsertkväll.

Ellen Sundberg är kvällens huvudnummer. Hon spelar en sorts musik som jag lätt finner enahanda och småtråkig. Men Sundberg och hennes medmusiker är inga dussinartister. De levererar ett musikaliskt finlir som förhöjer konsertupplevelsen.

Ändå står jag efter bara fem - sex låtar och önskar mig fler röster i sångerna. Jag tror det hade lyft konsertintrycket ännu mer. Fast kanske är det bara en First Aid Kit-skada, att längta efter stämsång till stålgitarren. Jag saknar också bra mellansnack, ja faktiskt mellansnack överhuvudtaget. Det är obegripligt hur lite bandet pratar på Pipeline, särskilt om man som jag sett lite livesnuttar på nätet innan. Där framstår de som sociala och interagerande från scenen.

Sundberg gör under hela kvällen ett massivt musikaliskt intryck. Hon är hjulen som nöter ner motorvägens asfalt. Hon är tåghjulens slag mot rälsens skarvar. Det är bara att åka med. Låten Four times från Sundbergs senaste album blir mot slutet ett härligt avbrott i en konsert med många likadant arrangerade låtar. Tänk vad en aning cymbal kan göra.

Vincent Jedselius hade uppdraget att vara mellanakt. Hans sånger, hyperrealistiska vardagsskildringar med baktaktsgung, lider bitvis av att ha mer själ än talang. Det blir extra betungande när man som Jedselius gör musik som ska vara textbärande och texterna sen inte håller. Men det blir snabbt bättre. I Jedselius senaste alster finns gott om både själ och talang. Hoppas han fortsätter på den vägen.

Först ut under kvällen är duon Blomma. Emma Scherdin och Lovis Åkerström spelar ett set med flera korta, repetitiva låtar. Scherdin ackompanjerar fint på elpiano och Åkerström sjunger släpigt och i falsett, men i båda fallen på ett bra sätt. Under upptempolåtarna blir jag påmind om Miss Li och Tove Lo. I de mer långsamma tänker jag på Miriam Bryant och Lana Del Rey. Vad bandet själva tycker har jag ingen aning om, för inte heller Blomma pratar med oss i publiken mellan låtarna. Men det funkar ändå, mycket på grund av ett bra låtmaterial. Med låten Come back visar Blomma dessutom potential för att snart få en egen stor hit. Kom ihåg var ni läste det först.

Mer läsning

Annons