Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat-Tina på matresa genom Sverige

/

I höst är Mat-Tina tillbaka i rutan. Den här gången har hon packat in ett mobilt kök i en husvagn och åkt på matresa genom Sverige.

Annons
Joggarna och eftermiddagsflanerarna vänder sig förvånat om när de passerar en blå husvagn vid en av Stockholms strandpromenader. Bredvid husvagnen står Tina Nordström, omgiven av matos, strålkastare och tv-team. Mat-Tina är på turné genom Sverige och har kommit fram till huvudstaden. I veckan har hon hunnit bjuda Anders Lundin på allsångsmacka och besöka ett vinotek.
Med på resan finns ett mobilt kök som under våren och sommaren har plockats fram på olika platser i Sverige. Tina Nordström har lagat mat på en campingplats i Tylösand och åt bilentusiaster på motorträffen Big meet i Västerås. Varje vecka har hon lärt sig mer om lokala matfenomen och profiler. Och hon har ställts inför helt nya utmaningar.
Man lär sig mycket om att laga mat utomhus. Som att den inte är varm i tio minuter, snarare två sekunder.
Tv-teamet har också lärt sig mer om det svenska sommarvädret.
Vi har haft tur, i morse regnade det som in i bängen, säger Tina Nordström och kisar mot eftermiddagssolen. Vi har tält i bagaget - alla vet att det inte är fioler i bakgrunden och ständigt solsken i Sverige på sommaren.
Det var den nyinspelade programserien New Scandinavian cooking som inspirerade till nya Mat. I höst gör Tina Nordström debut som svensk matambassadör när serien visas i USA, Kina, Tyskland och Italien. I den har \"jättegott\" blivit \"giant good\".
Språket var ett stort fälleben. Man kan alltid lära sig vad rivjärn och sådant heter, men jag saknade spontaniteten som Pelle och jag har.
Pelle är den nya sidekicken och reportern Pelle Westman. Han har tidigare kunnat ses i SVT som programledare för Ombord. Nu är han med på Mat-Tinas Sverigeresa och har den här dagen besökt balkongodlare i Stockholm.
Det finns folk som kan fixa en egen sallad av det de har på balkongen. Det var jättefräckt att se, säger han.
Jag kunde inte ha önskat mig någon bättre, säger Tina Nordström. Vi kompletterar varandra bra och jag lär mig mycket om journalistik av honom
Tillsammans har de spelat in åtta avsnitt. Efter en semestervila väntar ytterligare åtta program. Vad Tina Nordström har för planer efter det vill hon inte avslöja, men hon kommer definitvt inte återvända till sitt gamla studiokök igen.
Nej, det kommer jag aldrig att göra. Det är Niklas kök nu.
Höstens omgång blir Tina Nordströms fjärde som programledare. Trots det verkar hennes entusiasm framför kameran och matglädje oförminskad. Tröttnar hon aldrig på rollen som den evigt glada och käcka Mat-Tina?
Jag tycker fortfarande att det är roligt och därför syns det. Jag tycker att det är en bra roll jag har, det skulle inte bli bra tv om jag stod där och såg sur ut.
Mat/Tina startar 6 oktober. (PM)

-

Bildtexter:

tinamatresa0721_1.jpg
I höst får Tina Nordström lära sig mer om lokala mattraditioner när hon åker på en kulinarisk husvagnsresa genom Sverige.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

tinamatresa0721_2.jpg
I höst åker Tina Nordström på matresa genom Sverige tillsammans med reportern Pelle Westman.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

tinamatresa0721_3.jpg
\"Jättegott!\" tycker Tina Nordström som är tillbaka i SVT i höst.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons