Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matinéfest med Astrid Lindgren-tema

/
  • Sofie Hellgren och William Fors öppnar sina medhavda popcornpåsar och sätter sig tillrätta på barnsitsarna - något som inte fanns när reportern gick på matiné som barn, och det var en katastrof att hamna bakom en lång person.
  • Nina Forsberg med dottern Alva, Alvas kusin Pontus Dillner och mormor Eva Forsberg. Alla tycker om att gå på bio. –Men jag fick ju aldrig gå på matiné när jag var liten, säger Nina. –Joho säger mamma Eva, du fick se Dunderklumpen.
  • Josefine Norman med mamma Agneta Karlsson är blyg men tycker det ska bli kul att se Barnen i Bullerbyn. Mamma Agneta minns sin barndomsmatinéer, även om det inte var så ofta. –Jag minns att jag såg Tarzan en gång.
  • Godis ska man ha.Timmy Ikonen är fyra år och mamma Susanne Johansson tar gärna upp plånboken. –Jag tycker det är bra att pengarna går till BRIS idag - det stödjer jag gärna.
  • William Bodén väljer bland allt godis på Filmstaden. utbudet kanske är större nu än förr, men magin inne i salongen är densamma. Och det ska prassla lite.
  • Sofie Hellgren och William Fors busar lite med avspärrningsskylten innan de blir insläppta till salongen. Väntan kan vara jobbig när man är förväntansfull.

I går var det biofest för de små på Filmstaden i Sundsvall. Flera olika Astrid Lindgren-filmer visades och intresset var stort.

Annons
I hela Sverige visades filmerna, och intäkterna gick oavkortat till BRIS - Barnens rätt i samhället.
ST var såklart där, och träffade både vana biobesökare och debutanter.
Sofie Hellgren, tre och ett halvt år gammal var på bio för första gången i livet. De obligatoriska popcornen fanns där - men mamma Helena var smart och poppade hemma. \"Det blir billigare så\". Sofie var spänd av förväntan inför filmen som skulle ses med bästa kompisen William.
Pippi är jättebra. Hon bor i Villa Villekulla. Jag har filmer med henne hemma, säger Sofie.
Mycket är sig likt från förr, godis, popcorn och röda stolar. Men till skillnad från när mormor gick på matiné har barnen redan sett en massa filmer, hemma i vardagsrummet.
Vi träffar Alva och Pontus som är på bio med mormor Eva Forsberg.
Jag brukade gå på matiné som barn, men minns tyvärr ingen särskild finns. Däremot minns jag att det kostade 75 öre, och så kunde man köpa tablettaskar i en kur, de kostade fem öre om jag inte minns fel. Annat än barnbarnens godispåsar och popcornlådor. Precis när vi pratar med Alva och William händer något. Biografchefen Urban Förberg kommer in och frågar om någon vet vad Emil i Lönnebergas syster heter. Den som svarar snabbast får en Pippifilm. Alla andra får godis.
Det var en himla tur eftersom Alva nästan ätit upp sitt.
Så börjar filmen. SF-signaturen talar om att nu är vi på bio, ljuset släcks och massor av förväntansfulla barn i Filmstadens olika salonger riktar blickarna mot bioduken och Pippi, Emil, Bullerbybarnen och Kalle Blomqvist. Samma filmer som deras föräldrar såg på bio, men lika trollbindande år 2005.

Mer läsning

Annons