Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätta postpunkare

/

Arenan, Stockholm (torsdag)
Franz Ferdinand


Bilder och bildtexter av Franz Ferdinand fansen Julia Andersson från Sundsvall med kompisarna Elina och Adam.

Annons
Och jag som just börjat gilla senaste plattan, You could have it so much better. Men på torsdagens konsert, när det nya materialet ställdes mot låtarna från deras postpunkiga debutplatta, så bleknade de. Inte så att de är dåliga, men lystern, energin och nyfikenheten som präglade första skivan saknas.
Det vansinniga svänget från konserten på Mondo för bara ett år sedan har också mattats betänkligt. Kanske är jag orättvis, för publiken röjer runt rejält, men typiskt nog mest i Take me out, Matinee och This fire.
Lokalen, en sporthall, är dessutom bedrövlig: ljudet är murrigt och bullrigt, och ventilationen obefintlig. Jag svettas gärna på en konsert, men då för att jag hoppar runt, inte för att det inte finns nån luft.

Men samtidigt; är bandet på hugget så märks inte dåliga förutsättningar. Som på White stripes konsert för några veckor sedan, då de fick oss att glömma att vi befann i gräsliga Annexet.
Franz Ferdinand fixar inte det, utan verkar snarare ha tappat sin hunger. Det märks mest i det softa, akustiska segmentet med Eleanor put your boots on och Walk away. Då reduceras de till ännu ett av dessa framgångsrika men ack så förutsägbara britpoppare.
Jag kan inte låta bli att tänka på Oasis. När de kom med sitt debutalbum var allt helt fantastiskt. Vad som hände sedan är välkänt.
Franz Ferdinand har nu två riktningar att välja på. Antingen bli mer experimentella och utforskande, eller vagga in på stadiumvägen. Det sistnämnda kräver dock starkare scennärvaro och större gester än vad kvartetten klarar av i dagsläget.
Coldplay lyckades, frågan är om Franz Ferdinand gör det.


Fansen åkte hela vägen till Stockholm
Franz Ferdinand-fansen Julia Andersson och hennes två kompisar Elina och Adam åkte i torsdags ner till Stockholm för att se på sitt favoritband. De var till skillnad från nöjesredaktören mycket nöjda med konserten. Se och läs om deras resa här intill.

Mer läsning

Annons